Krivolov: "Tega je bistveno več, kot smo verjeli doslej"

Foto: M. G.
Foto: M. G.
Že po prvih tednih zbiranja se je izkazalo, da je situacija zelo resna.
Oglej si celoten članek

Predlani so na Krasu ujeli dva italijanska državljana, ki sta v naravi lovila nezaščitene vrste ptic pevk. Na krivolov so policiste opozorili domačini, ki so v kletkah našli brinjevke, sive pevke, vinske drozge, kaline, liščke, čižke, bleske, kose. Za zaščitene ptice so najprej poskrbeli v zatočišču za živali, od koder so jih pozneje spustili v naravo. 

Kulinarična specialiteta

Foto: M. G. V Italiji so ptice pevke vedno posebna kulinarična specialiteta, kar pomeni, da bi najverjetneje končale na krožnikih ali pa so bile namenjene za preprodajo. "Predvsem taščice so še vedno zelo priljubljena hrana na njihovem jedilniku. Zato jih prihajajo loviti v Slovenijo, pa tudi na Hrvaško in v Srbijo. Cveti tudi preprodaja prek spleta, ki nekaterim predstavlja kar lep zaslužek," pravijo na  Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ( DOPPS).

Zaradi črnega trga in ukinitve mejnih kontrol je tovrstnega krivolova največ prav v zahodni Sloveniji. Podatki kažejo na razširjen lov ptic pevk za namene zadrževanja v kletkah, presenečajo informacije o lovu ptic ujed s pastmi,dodajajo na društvu, kjer v tem letu začenjajo nov projekt odkrivanja razsežnosti nezakonitega lova in ubijanja ptic pri nas.

Slika 1: Leta 2015 sta člana DOPPS v bližini zadrževalnika Medvedce našla pet mrtvih rjavih lunjev (Circus aeruginosus), pri katerih je veterinarski pregled pokazal, da so bili zastrupljeni.

Tudi v Sloveniji niso varne

Sicer je glavni namen projekta vzpostaviti mrežo prostovoljcev, ki bodo pomagali odkrivati te lovce ter se bolje povezati s službami, pristojnimi za preganjanje tovrstnega kriminala. "Doslej smo verjeli, da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem. Sploh v primerjavi s sosednjo Italijo in balkanskimi državami, kjer je kriminal nad pticami vsesplošno razširjen. A že po prvih tednih zbiranja podatkov kaže, da je tega bistveno več, kot smo verjeli doslej,"  dodaja Ivan Kljun, predsednik severnoprimorske sekcije pri DOPPS. 

V društvu so doslej odkrili že 200 primerov suma na nezakonita ravnanja konkretnih storilcev, vendar po njihovem inšpekcija ni ukrepala.

Slika 2: Zelo pogosto, predvsem za lovljenje ujed, se uporabljajo pasti na živo vabo. Tudi v Sloveniji so zabeležili že kar nekaj primerov uporabe takšnih pasti. (foto PU Murska Sobota)

Foto: M. G. Pri DDDP občane pozivajo, naj bodo pozorni na osebe, ki lovijo ptice z mrežami ali pastmi ter na kletke oz. voljere, v katerih se zadržujejo prostoživeče vrste. Sporočijo naj tudi, če najdejo ptico, za katero se sumi, da je bila ustreljena. Vse, ki ste zaznali sume nezakonitega lova in ubijanja ptic, prosijo, da jim informacije posredujete na dopps@dopps.si. 

V Sredozemlju naj bi bilo letno ilegalno pobitih ali ujetih kar 25 milijonov ptic

Po podatkih zveze BirdLife International največ ptic nezakonito polovijo prav v Italiji (5,6 milijona na leto), veliko tudi v Franciji in na Hrvaškem, v vsem Sredozemlju naj bi bilo ilegalno pobitih ali ujetih kar 25 milijonov ptic na leto. Med države na črnem spisku se uvršča tudi Malta, kjer lovljenje ptic velja za nekakšen nacionalni šport. V krempljih krivolovcev konča največ ščinkavcev, črnoglavk, prepelic in cikovtov. Foto: Birdlife

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:30 26. Avgust 2018.

    Res me zanima kako je uspelo domačinom priklicat policijo zaradi ptičev ?

  • 15:31 25. Avgust 2018.

    Saj ne morem verjet! Nekako bi še verjel, da žrejo večje ptice, ampak taščice? Pa saj ko jo oskubiš, je ...

  • 09:43 25. Avgust 2018.

    gojit ptiče pa drago prodat jim

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.