Kuža ima na boku bulo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Desetletni zlati prinašalec ima na boku bulo. Mora k veterinarju?
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Spoštovani! Imam kužka zlati prinašalec, star je deset let, kastriran, giblje se prosto zunaj na vrtu vrtu, spi na hodniku. Zadnji čas sem opazil na desnem boku nekakšno bulo (maščobno?) Dobiva bosch lieght, 2x tedensko še žličko ribjega olja,tehta 38 kilogramov.

Odgovarja Viktorija Lončar, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta za male živali Zvitorepka

Pozdravljeni,
 
Vašega psička boste morali odpeljati na pregled k veterinarju, če želite ugotoviti kaj raste na njegovem boku. Najprej bo opravil klinični pregled kužka nato pa tankoigelno biopsijo ter določil za katero vrsto novotvorbe gre. Upam, da gre res samo za maščobno bulo (lipom). V primeru, ko pa citologija pokaže druge vrste novotvorb, vam bo svetovana še patohistološka preiskava tumorja. Na osnovi teh izvidov se naredi plan terapije in se določi kakšen varnostni rob je potrebno upoštevati pri potencialni operativni odstranitvi tumorja. Glede na vrsto in lastnosti (benigno, maligno, lokalno invazivno, možnost metastaziranja...), se boste z veterinarjem dogovorili o vseh nadaljnjih preiskavah in možnostih terapije. 
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.