Labradorec: imajo tudi plavalno kožico

Foto: Primož Cetin
Foto: Primož Cetin
Ti psi so vedno pripravljeni na izziv. Potrebujejo umsko in fizično zaposljivost.
Oglej si celoten članek

"Pasma labradorec je ena najbolj priljubljenih pasem v Evropi. Zanjo se mnogi odločajo zaradi ljubeznivosti, inteligence, zvestobe, dobrosrčnosti, učljivosti in uravnovešenosti pasme," pojasnjuje vzreditelj Primož Cetin, Pri Cet Labradors. Labradorec spada po njegovih besedah med srednjevelike pse z močnim, vratom, trupom in repom.

Foto: Primož Cetin Labradorec "Med prsti tac imajo plavalno kožico kar jih dela za izvrstne plavalce. Barve labradorcev so rumena, črna in rjava. V sedanjem času spadajo med najbolj priljubljene družinske pse," pravi. Dodaja, da so poleg tega uspešni kot delovni psi, pogosto so spremljevalci slepih in invalidnih oseb, terapevtski, reševalni in lovski psi. Dobre rezultate pa dosegajo tudi v kinoloških športih.

Vedno pripravljeni na izziv

Primož Cetin jih opisuje kot pse izjemno prijetnega značaja, ki so zelo živahni, vodoljubni, prilagodljivi, aktivni, vzdržljivi, poslušni in zvesti. "Vedno so pripravljeni na izziv. Potrebujejo umsko in fizično zaposljivost, najlažje se učijo ob nagradi, labradorci namreč veljajo za požrešne pse in nagrada jim je pozitivna motivacija," opisuje. 

Pravi, da so nad vodo navdušeni: "Pravimo jim vodni psi, radi imajo različne aktivnosti na prostem, še najraje v vodi."

Po njegovih izkušnjah so le redko možne negativne lastnosti, ki so posledica neprimerne in nepravočasne vzgoje. Te so na primer agresivnost, strahopetnost, lajanje, grizenje ali uničevalno vedenje.

Obožujejo človeško družbo

Vzreditelj meni, da so labradorci primerni za vse. "Odlično se razumejo z otroci in so najraje v družbi ljudi torej so res družinski psi. Zaradi njihove učljivosti in inteligence so zelo primerni za reševalne in terapevtske pse ter pse vodnike. Primerni so za vse aktivne posameznike, za različne kinološke aktivnosti in tekmovanja, kakor tudi za lastnike začetnike," pravi. Odlično se po njegovih izkušnjah razumejo tudi z drugimi psi in živalmi. Ocenjuje, da je pasma primerna za življenje v stanovanju ali v hiši z vrtom in v primernem pesjaku.

Pasma izvira iz Nove Fundlandije v Kanadi, kjer so jo vzredili za pomoč ribičem, da bi jim iz mrzle vode pomagali vleči ribiške mreže. Pasmo so kasneje uporabljali za prinašanje ustreljene perjadi in za delo v vodi. Gre za eno izmed najstarejših sodobnih pasem. V 19. stoletju so posamezne primerke prepeljali v Anglijo, kasneje pa so pasmo križali z nekaterimi drugimi pasmami. Od tod izvira lovski nagon, ki je značilen za te pse ter naravna sposobnost sledenja ter prinašanja.

Primož Cetin

"Nam so najbolj všeč zaradi njihove zvestobe in dobrosrčnosti, labradorca moraš preprosto imeti rad," pravi. Po njegovih izkušnjah je pasma zdrava, ob neprimerni prehrani in premalo gibanja, pa je več možnosti za nekatere zdravstvene težave, med njimi tudi sladkorna bolezen, artritis, debelost, zasuk želodca, alergije.

Foto: Primož Cetin Labradorec Pojasnjuje, da so labradorci željni gibanja, spadajo v skupino prinašalcev in zelo radi prinašajo različna prinašala. Nega teh psov je po njegovih besedah preprosta, "labradorca le občasno pokrtačimo, res redko ga kopamo."

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.