Lahko bi nas rešil tasmanski vrag

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Medtem ko imajo ljudje le eno vrsto dotičnega tipa peptida, so jih pri vragu našli šest ...
Oglej si celoten članek

Mleko, s katerim samice tasmanskega vraga hranijo svoje mladiče, bi lahko pomagalo v globalnem boju proti vse bolj smrtonosnim super bakterijam, ki so odporne na antibiotike, so ugotovili znanstveniki z univerze v Sydneyju. Kot so navedli, peptidi v mleku tega vrečarja ubijajo odporne bakterije.

Med tistimi, ki so jih ti peptidi uničili, sta tudi zlati stafilokok, ki je odporen na antibiotik meticilin, pa tudi enterokok, ki je odporen na močan antibiotik vankomicin, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski znanstveniki so se raziskav vrečarjev, ki svoje mladiče po skotitvi do njihovega polnega razvoja nosijo v trebušnih vrečah - med njimi je tudi ogroženi tasmanski vrag, lotili zaradi njihove biologije. Kot so pojasnili, se mladiči vrečarjev skotijo nezadostno razviti in z neizgrajenim imunskim sistemom, a v vreči matere, ki je polna bakterij, kljub temu preživijo.

Foto: EPA Sarcophilus harrisii, tasmanski vrag "Menimo, da je to privedlo do širjenja teh peptidov pri vrečarjih," je za AFP povedala doktorska kandidatka Emma Peel s sydneyjske univerze, ki je sodelovala pri raziskavi. "Vrečarji imajo več peptidov kot drugi sesalci. Medtem ko imajo ljudje le eno vrsto dotičnega tipa peptida, smo jih pri vragu našli šest," je dodala.

"Raziskave pri drugih vrečarjih so pokazale, da imajo valabiji vrste Tamarjev kenguru osem vrst tega peptida, oposumi pa 12," je še povedala Peelova in dodala, da so sedaj začeli še raziskave mleka koal.

Znanstveniki, ki so svoje ugotovitve objavili v publikaciji Scientific Reports revije Nature, so že ustvarili umetne protimikrobne peptide, imenovane katelicidini, potem ko so uspeli izločiti ustrezno sekvenco genoma tasmanskega vraga. In ugotovili so, da so ti peptidi ubili odporne in druge bakterije.

Sedaj upajo, da bo mogoče peptide vrečarjev v prihodnje uporabiti pri razvoju novih antibiotikov za ljudi, kar bi pomagalo v boju proti super bakterijam.

"Ena izmed najzahtevnejših stvari današnjega sveta je iskanje novih antibiotikov za na zdravila odporne bakterijske seve," je ugotovitve kolegov komentirala Carolyn Hogg, vodja univerzitetnega oddelka za avstraloazijsko genomsko skupino. Kot je dodala, se je večino prejšnjih antibiotikov pridobilo iz rastlin in plesni, sedaj pa je čas, da se svet ozre drugam.

Super bakterije so bakterije, ki jih ni mogoče zdraviti z obstoječimi antibiotiki in drugimi zdravili. Glede na nedavno britansko študijo bi lahko do leta 2050 na svetu terjale do 10 milijonov smrti.

Generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan je prejšnji mesec posvarila, da nekateri znanstveniki vpliv super bakterij opisujejo kot "cunami v počasnem posnetku". Dodala je, da je stanje na tem področju slabo in da se še poslabšuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.