Ledvice in bolezni ledvic

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Delna odpoved delovanja ledvic je lahko akutna in kronična.
Oglej si celoten članek

V primeru akutnih težav z ledvicami se pojavijo kolika, povišana telesna temperature, apatija in neješčnost. V urinu je prisotnih veliko belih krvničk, bakterij in delno tudi krvi.

V primeru kroničnih težav z ledvicami konj shujša, nima teka, je stalno žejen in tvori se več urina. Lahko nastanejo tudi edemi in tudi razjede (ulceroza) na sluznici v ustih in želodcu. Krvna preiskava potrdi diagnozo. Žal pa so poškodbe ledvic takrat, ko jih odkrijemo, že tako npredovale, da so neozdravljive.

Terapija

Akutne težave z ledvicami zahtevajo intenzivno zdravljenje z antibiozo (po antibioprogframu) in infuzijami. Kronične primere pa zdravimo s tekočinsko terapijo, povečanjem vsebnosti energije v krmi (povišanje deleža maščob), reduciranjem soli in optimalnimi bivalnimi pogoji. 

Prognoza

Prognoza za kronične bolezni ledvic je kljub intenzivni terapiji slaba. 

Vir: RUSBULDT, Anke, Moj konj je zbolel-kaj zdaj?, Ljubljana, 2009

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.