Mačke bi streljali, zastrupljali in lovili s pastmi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Aktivisti za zaščito živali so na nogah zaradi odločitve avstralske vlade, da do leta 2020 pobijejo okoli dva milijona prostoživečih mačk. Avstralci se ne dajo.
Oglej si celoten članek

Načrt avstralskih uradnikov za pobijanje mačk je sprožil jezo med aktivisti za zaščito živali. Znana francoska filmska zvezda Brigitte Bardot je označila načrte avstralskih politikov za nehumane in neumne.

Avstralska vlada je prostoživečim mačkam napovedala vojno, do leta 2020 imajo v načrtu pobiti dva milijona mačk. S tem bi radi zaščitili populacijo avtohtonih sesalcev, plazilcev, dvoživk in ptic, ki jih ogrožajo prostoživeče mačke.

Od prihoda Evropejcev je denimo na tem območju izumrlo že 29 avtohronih vrst sesalcev. Mačke naj bi pobile kar 75 milijonov živali vsako noč, 120 živalskim vrstam pa naj bi grozilo izumrtje prav zaradi mačk.

"Morali bi jih sterilizirati" 

Brigitte Bardot je zaradi napovedanega poboja mačk poslala odprto pismo avstralskemu ministru za okolje Gregu Huntu, ki je napovedal, da bodo za streljanje mačk, lov s pastmi in njihovo zastrupljanje porabiti okoli šest milijonov dolarjev.

“Ta genocid na živali je nehuman in neumen. Poleg tega, da gre za kruto dejanje, je tudi povsem nekoristno, saj bo ostalo dovolj mačk, da se bodo naprej razmnoževale,” je zapisala igralka. Dodaja, da ja Avstralija že tako prelita s krvjo milijonov nedolžnih živali, zato jih prosi, da na listo ne postavljajo še mačk. Meni, da bi morali mačke sterilizirati in kastrirati. Oglasil se je tudi pevec Morrissey, ki je načrt označil za idiotizem. 

"Mačke so invazivna vrsta"

Hitro se je odzvala tudi avstralska vlada, Morrissetu in Bardotovi je javno odgovoril njihov komisar za ogrožene vrste Gregory Andrews. Za Guardian je povedal, da so mačke invazivna vrsta in so odgovorne za izumrtje vsaj 27-ih sesalcev.

“Ne želimo izgubiti še več vrst živali, zato smo sprejeli tudi takšno stališče o prostoživečih mačkah,” pravi. Dodaja, da ne sovražijo mačk, a nimajo druge izbire, če želijo zaščititi svoje avtohtone vrste. Pojasnil je, da domačini podpirajo ukrepe in da sam zaradi te odločitve zdaj lahko mirno spi.

Obljubil je, da bodo to počeli tako humano, kot je to mogoče, ni pa odgovoril na možnost, da bi mačke raje sterilizirali ali kastrirali. Najbrž bi bil to zanje prevelik finančni zalogaj in se tej temi raje izogibajo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.