Na svetu imamo toliko vrst ptic

Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice Foto: EPA Ptice
Poznamo kar 6.649 vrst ptic pevk ...
Oglej si celoten članek

BirdLife International je kot organ za ptice pri Rdečem seznamu decembra končal drug in tudi zadnji taksonomski pregled ptic. "Lanski se je osredotočil na ptice pevke in je pripeljal do prepoznave 742 novih vrst ptic, večino katerih je pred tem predstavljalo podvrste drugih vrst. Danes tako na svetu poznamo 6.649 vrst ptic pevk, skupno število vrst ptic pa je tako preseglo mejo 11.000 in se je tokrat ustavilo pri 11.121," opisujejo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Več kot desetina ogroženih

Izmed vseh novih vrst ptic je 11 odstotkov ogroženih. "Trinajst je v času vpisa v Rdeč seznam že izumrlih, mnoge izmed njih je to doletelo v zadnjih 50 letih," pojasnjujejo v društvu.

"Na žalost pa to, da seznam prepoznava 700 novih vrst ptic ne pomeni, da gre pticam na svetu bolje," razlaga dr. Ian Burfield, koordinator za globalno znanost pri BirdLife International. "Medtem ko se naše znanje poglablja, se potrjujejo tudi naše skrbi: ne-trajnostno kmetijstvo, sečnja, tujerodne vrste in druge grožnje – kot naprimer nelegalno trgovanje z vrstami – še zmerom vodijo številne vrste proti izumrtju," dodaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.