Največji dinozaver: Težek kot Boeing poln potnikov

Foto: Profiemdia Foto: Profimedia Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Največji poznani dinozaver na svetu je končno dobil ime: Patagotitan Mayorum.
Oglej si celoten članek

 Ko je še hodil po Zemlji, je predvidoma tehtal 70 ton, kar je toliko kot polno letalo Boeing 737. Od gobca do konca repa je rastlinojedec meril 37 metrov - s stegnjenim vratom bi lahko gledal skozi okno v 5. nadstropju stavbe.

Največji dinozaver je živel pred približno sto milijoni let v današnji Patagoniji na jugu Argentine, so sporočili znanstveniki argentinskega muzeja za paleontologijo Egido Feruglio.

Dinozavra so imenovali po regiji, kjer je neki kmet našel prve kosti dinozavra v enem od kamnolomov, drugi del imena Mayorum pa izhaja iz priimka družine Mayo, saj so pri njihovem posestvu našli še več kosti.

Skupina znanstvenikov, ki jih je vodil Jose Carballido, se je o dinozavru razpisala tudi v znanstveni reviji Proceedings B britanskega kraljevega društva. Skupaj so našli kosti najmanj šestih primerkov te vrste dinozavra, ki je hodil po vseh štirih nogah in je imel dolg vrat z majhno glavo.

Foto: Profiemdia Svetovno znan je omenjeni dinozaver postal januarja 2016, ko je newyorški Prirodoslovni muzej razstavil okostje in ga predstavil kot največjega dinozavra na svetu, čeprav takrat še ni imel znanstvenega imena. Okostje sicer ni bilo pravo, saj bi bilo pretežko, da bi ga lahko obesili na tak način.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.