Obdavčili bi lastnike psov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na Hrvaškem se je med javno razpravo o novem zakonu o zaščiti živali, ki naj bi stopil v veljavo v začetku leta 2017, pojavil tudi predlog o obdavčitvi lastnikov psov.
Oglej si celoten članek

Predlog je podal veterinar Jurica Ambrožić, sicer predstavnik zagrebškega urada za kmetijstvo in gozdarstvo, sredstva, ki bi jih pobrali s tega naslova pa bi namenili za financiranje zavetišča za živali.

Davka bi bili po predlogu oproščeni lastniki psov pomočnikov za slepe in slabovidne oz. invalide.

Za stroške zavetišča

Stroške za zavetišča bi glede na predlog pokrili lastniki hišnih živali in ne vsi davkoplačevalci, zato Ambrožić ocenjuje, da bi bila takšna obdavčitev bolj pravična.

Seveda sredstva iz tega naslova za zaščito zapuščenih živali ne bi bila dovolj, zato bi jih bilo potrebno zagotavljati tudi iz drugih virov.

V društvu Prijatelji životinja (Prijatelji živali), kjer so predlog podprli, ocenjujejo, da bi uvedba takšnega davka prispevala tudi k boljšemu nadzoru cepljenja živali ter nasploh večji skrbi za pse.

Poudarjajo, da bi moral biti znesek davka simboličen, vendar še vedno dovolj visok, da bi spodbudil odgovorno skrb za pse.

Oblasti o tem ne razmišljajo

Hrvaško ministrstvo sicer za zdaj uvedbi takšnega davka niso naklonjeni. Poudarjajo tudi, da davčna politika ni v pristojnosti ministrstva za kmetijstvo, zato predlog v nov zakon o zaščiti živali ni vključen.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:03 2. November 2016.

    Takoj je treba sprejeti zakon, ki zadeva vpeljavo davka od psov, da bo vsaka občina imela pravico vpeljati davek od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.