Od danes naprej še bolj naporno, predvsem za živali

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Pokanje petard in ognjemeti v novoletnem času ne vznemirjajo le ljudi, prestrašijo in zmedejo se tudi živali. Uporaba določenih pirotehničnih sredstev je dovoljena od danes do 1. januarja.
Oglej si celoten članek

Akcija Petarde? Ne hvala! že četrto leto zapored poteka po središčih 22 slovenskih mest in krajev. Ljubitelji živali z njo pozivajo ljudi, naj pred nakupom in uporabo pirotehničnih sredstev pomislijo tudi na živali. "Prazniki so lahko prijetni in zabavni tudi brez pokanja pirotehnike," so poudarili v Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Živalim še posebej hudo

Foto: Profimedia Prestrašen pes Pokanje živalim namreč predstavlja velik stres, s tem pa je ogrožena tudi njihova varnost.Živali poke slišijo precej bolj intenzivno in glasno kot ljudje, veliko bolj izostren sluh kot ljudje imajo domači ljubljenčki, kot so mačke, mali glodavci, kunci in dihurji, še posebej ogroženi pa so psi.

Ko so ti zaradi pokanja vznemirjeni, pri njih opazimo pospešeno dihanje oziroma sopenje, nemir in živčnost. Pogosto cvilijo in lajajo, uničujejo predmete, iz situacije pa poskušajo pobegniti.

Kako jim pomagati?

V društvu opozarjajo na previdnost pri ukrepih, morebitno tolaženje lahko žival še dodatno razburi. Svetujejo tudi, da se lahko skrbniki živali, ko jim ta zaradi prevelikega stresa tudi pobegne, obrnejo na pristojno zavetišče, veterinarja ali društvo za zaščito živali.

Novoletni čas je naporen tudi za druge živali v naravi in na kmetiji, saj se pred glasnimi poki pogosto nimajo kam umakniti. Dobro je, da živalim, ki so navadno zunaj, omogočimo varno zavetje v našem domu, če je to seveda mogoče, so poudarili v društvu.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.