Ogromni rdeči val se premika proti oceanu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Več kot stomilijonska vojska rdečih rakovic se vsako leto poda na nevarno potovanje.
Oglej si celoten članek

Otok Kiritimati oziroma Božični otok je največji od 33 tihooceanskih otokov, ki sestavljajo republiko Kiribati.

Otok meri 388 kvadratnih kilometrov, na njem pa živi okoli pet tisoč prebivalcev, 63 odstotkov otoka je namreč zaščitenega kot narodni park in je s svojim ekosistemov kot nalašč za rdečo rakovico. Njihova vsakoletna selitev na otok privablja številne fotografe s celega sveta, ki imajo kaj videti. Foto: Profimedia selitev rdečih rakovic

Večji del leta raki živijo v vlažnih krošnjah, vendar v deževnem obdobju zapustijo celino in se odpravijo v morje, kjer se drstijo.

Migracije se začnejo koncem oktobra in trajajo približno osemnajst dni. Do oceana rakovice prehodijo približno osem kolometrov nevarne poti, poleg dehidracije jim namreč grozijo še nevarne ceste in rumene mravlje. Foto: Profimedia selitev rdečih rakovic

Domačini jim na poti pomagajo s posebnimi zaščitnimi ograjami ob cestah, cestnimi zaporami, vse zato, da bodo te prečudovite živali pispele na cilj in se mirno pripravile na svoje potomce.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.