Okrasite vrt z napajalnikom za ptice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Pazite, da voda v napajalniku ni pregloboka, saj se lahko ptice utopijo ...
Oglej si celoten članek

"Ptice lahko v svojo bližino privabimo tudi z nastavljanjem vode in jih nato preko celega leta opazujemo pri pitju in kopanju," pravijo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS.

Svetujejo, da za začetek z vodo napolnimo plitev podstavek za rože, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo plitvo posodo: "Voda naj bo tako plitva, da tudi najmanjše ptice v njej lahko stojijo - največ pet centimetrov." Pregloboka voda je namreč za ptice past, saj se v njej lahko utopijo.

"Pomembno je tudi, da ima posoda hrapavo površino, zato da pticam na podlagi ne drsi. Če imamo možnost, uredimo na vrtu mlako s položnimi, nedrsečimi bregovi," svetujejo.

Ptice so po kopanju bolj ranljive

"Vodo postavimo na mesto, kjer imajo ptice dober pregled nad okolico, hkrati pa je v bližini kakšno grmovje ali drevje, kamor se v nevarnosti lahko umaknejo," opisujejo v društvu. Priporočajo, da napajalnik namestimo na dvignjeno mesto, kjer bodo ptice varnejše pred mačkami. "Po kopanju so namreč še bolj ranljive, saj z mokrim perjem slabše letijo," opozarjajo.

Napajališče je treba redno čistiti, vodo pa pogosto menjati. Poleti jo po njihovih navodili menjamo vsaj enkrat na dan. 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.