Okužba s pasjim herpes virusom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bralko zanima, ali mora cepiti brejo psičko pred pasjim herpes virusom.
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Pozdravljeni! Pričakujemo leglo labradorcev, psička je breja približno 40 dni. Psička je stara tri leta in bo imela prvič mladiče - naj jo cepim? Nekateri govorijo o cepljenju proti nekemu virusu, zaradi katerega lahko mladički umrejo pri porodu. Kaj vi predlagate? Hvala vnaprej za odgovor.

Odgovarja doc. dr. Primož Klinc, dr. vet. med.

Pozdravljeni,

v kolikor se okužba s pasjim herpes virusom pojavi v času fetalnega razvoja in nekje do 3 tedne po porodu, bolezen pri mladičih večinoma poteka v zelo hudi obliki  kot so abortusi, rojstvo slabo vitalnih mladičev, ki poginejo kmalu po porodu in tako dalje. V ostalih obdobjih življenja okužba naj ne bi predstavljala resnejše nevarnosti za živali in večinoma poteka v obliki blagega respiratornega obolenja. Odpornost živali je zelo kratkotrajna, zato predhodna okužba oziroma prebolenje bolezni ne zagotavlja zadovoljive zaščite pri materi. Za zadovoljivo zaščito mladičev se priporoča dvakratno cepljenje psice v času brejosti, in sicer prvič od začetka gonitve, do nekje 10 dni po paritvi, drugič pa dva do en teden pred porodom.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.