Pazite na čebele!

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Pozivi k pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev in varstvu čebel.
Oglej si celoten članek

Ko čebele obiskujejo cvetove, na katerih nabirajo medičino in cvetni prah, pogosto pridejo v stik s strupenimi sredstvi, ki  se v kmetijstvu uporabljajo za zaščito rastlin.

Čeprav sta pravilna raba, promet in kazni v primeru nepravilne uporabe fitofarmecevtskih sredstev (FSS) predpisane v Zakonu o fitofarmacevtskih sredstvih, še vedno prihaja do pomorov čebel, opozarjajo na Čebelarski zvezi Slovenije: "V uporabnike FFS prosimo, da te uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. Posebno pozornost naj posvetijo čebelam", so dodali.

Foto: Žurnal24 Tudi za čebele je bolje, če se odločate za ekološko ali integrirano pridelavo. ( Čebele so eden ključnih indikatorjev čistosti okolja, vendar so z nabiranjem z nabiranjem nektarja, cvetnega prahu in medene rose neposredno izpostavljene tem sredstvom: "FFS, ki so škodljivi za čebele, so na etiketi označeni kot "Nevarno za čebele" in opremljeni s posebnim grafičnim znakom," dodajajo na ministrstvu za kmetijstvo in opozarjajo na navodila, ki jih naj ob tem upoštevajo uporabniki: 

  •  cvetoča podrast v trajnih nasadih mora biti v času tretiranja s FFS, ki so za čebele nevarna, pokošena oziroma mora biti na drug način preprečeno, da bi jo FFS doseglo,
  • • uporaba sistemičnih, čebelam nevarnih FFS, je prepovedana v času cvetenja gojenih rastlin,
  • • uporaba kontaktnih, čebelam nevarnih FFS je v času cvetenja gojenih rastlin dovoljena le v nočnem času od dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom, razen če je na etiketi in navodilu za uporabo navedeno, da je uporaba tega FFS v celoti prepovedana v času cvetenja.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.