Pazljivo pri bučkah!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
79-letnik je umrl potem, ko je pojedel strupeno bučko iz sosedovega vrta.
Oglej si celoten članek

V Nemčiji je umrl 79-letni moški, ki je pojedel bučko, ki mu jo je podaril sosed. 79-letnika in njegovo soprogo so sprejeli v bolnico v Heidenheimu z znaki infekcije. Zdravniki niso uspeli ugotoviti vzroka infekcije, šele po dolgem pogovoru s soprogo 79-letnika, ki je pojedla manjšo količino bučke, so ugotoviti, da upokojenca nista zbolela zaradi infekcije, ampak zaradi zastrupitve.

"Čeprav je bil okus izjemno grenek, sta upokojenca pojedla zelenjavni narastek z bučko," je medijem povedal vodja urgence bolnice v Heidenheimu Norbert Pfeufer. 79-letnik je zaradi posledic zastrupitve umrl, njegova soproga pa še okreva v bolnici.

Pazite če imajo bučke grenek okus!

Bučke, kumare in buče so nekoč vsebovale strup cucurbitacin. Z načrtnim gojenjem je strup iz rastlin izginil, a se lahko v posameznih primerih spet pojavi. Znanstveniki kemijskega inštituta v nemškem Stuttgartu ugotavljajo, da v redkih primerih pride do mutacije rastlin. Strup pa nato pri zaužitju sproži razkroj sluznice v želodcu in črevesju.

Nekateri strupi se tudi ne razgradijo pri kuhanju. S kemijskega inštituta sporočajo, da je možen razlog za pojav cucurbitacina v bučki tudi vročina: "Pomanjkanje vode in visoke temperature so za rastline škodljive. Nekatere rastline tudi zaradi tega začnejo proizvajati strupe."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.