Pes pomočnik bi jim spremenil življenje

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Mati samohranilka skrbi sama za tri otroke, njena šestletna dvojčka imata hudo obliko avtizma, zato je cela družinica podvržena njuni bolezni. V sklopu projekta Sejem za ljubitelje živali smo začeli z zbiranjem sredstev za prvega psa pomočnika za avtista v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

“Na spletu sem gledala posnetek, kako dobi avtističen otrok v trgovini napad in kako hitro ga je njegov kuža pomočnik umiril. Joj, ne morem si predstavljati, kako bi bilo imeti takšnega kužka. Kako bi bilo iti z otroci ven med ljudi, na sprehod ali celo v trgovino. Zdaj si kaj takega ne morem privoščiti,” nam je pripovedovala Katja, mati treh otrok (pravo ime je znano uredništvu).

Katjina sinčka stara šest let bolehata za hudo obliko avtizma, zato je cela družinica podvržena njuni bolezni. Oče jih je zapustil in s sinovoma nima stikov, zato mora Katja sama skrbeti zanju in za njune posebne potrebe. Zaradi njune bolezni je za otroštvo prikrajšan tudi tretji otrok, saj je moral čez noč odrasti in pomagati pri skrbi za bolna bratca. 

Šolanje traja šest mesecev 

Foto: Osebni arhiv Tara in Maja Golob Katja si je za sinčka že dolgo želela psa pomočnika, a si ga zaradi socialne ogroženosti ne more privoščiti, čeprav bi jim takšen kuža povsem spremenil življenje. “Ne bi pomagal le dvojčkoma, pomagal bi celi družini,” pravi. Čeprav dela takšen kuža čudeže in so v ZDA psi pomočniki za avtiste zelo razširjeni, je takšna raba psov pri nas še v povojih. Šolanje takšnega psa traja najmanj šest mesecev, pes pa mora imeti predhodno opravljene zdravstvene teste.

Najpogosteje se uporabljajo rodovniški psi, kjer so znani predniki, njihovi karakterji in zdravstvena slika. Cena psa pomočnika v ZDA stane okoli 25.000 evrov, pri nas se cena psov pomočnikov giblje okoli 9.000 evrov. Sicer imamo v Sloveniji več psov pomočnikov za slepe in za invalide, ga za avtista še nismo izšolali. “Takšen pes med drugim pomaga na ta način, da otroka umirja, otrok dobi občutek varnosti. Zaradi lažjega komuniciranja s psom se otrok tudi zelo naveže nanj,” pojasnjuje strokovnjakinja, ki je izšolala že veliko psov pomočnikov, Maja Golob. Otrok na ta način pridobi na samozavesti, je dovzetnejši za sodelovanje z zunanjim svetom, kar olajša živlejnje njemu in ljudem v okolici.

Na posnetku na tej povezavi www.youtube.com/watch?v=I7lAN1zno0w (v angleškem jeziku) mati šestletnega avtističnega dečka pojasnjuje, kakšno spremembo je v njihovo življenje prenesel Chester, pes pomočnik. Odkar imajo Chesterja, je šla lahko s sinčkom na sprehod, saj pred tem to sploh ni bilo mogoče. Njegovi napadov jeze, ki so bili za celo družino zelo naporni, so izginili. “Nisem si predstavljala, kakšna zdravstvena bomba bo za celo družino,” je priznala.

Že našli idelano psičko

V sklopu projekta Sejem za ljubitelje živali, ki ga Žurnal24.si organizira v sodelovanju s Kinološko zvezo Slovenije (KZS), bomo zbirali sredstva za prvega psa pomočnika avtistu v Sloveniji. Izšolala ga bo svetovno priznana inštruktorica Maja Golob, najprimernejšo družinico pa so pomagali izbrati na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje. Na ZPM so odprli za ta nemen tudi račun, kjer bodo lahko transparentno zbirali prispevke, poleg tega tam dobro poznajo status družine in težko zgodbo matere, ki se daje življenje za svoje otroke. 

Foto: Osebni arhiv Tara in Maja Golob Ker je primernega psa za šolanje težko najti, ga je Maja Golob že iskala in našla idealno psičko Taro (Dharma Strong Wind – Tara), črno labradorko, ki je uspešno opravila tudi vsa zdravstvena testiranja in se že pridno šola. “Sedaj se dela z njo socializacija, kot je navajanje na okolico, mačke, pse, hrup, otroke ..., hoja po mestu in objektih, ... navajanje na sobno čistočo in bivanje v stanovanju,” opisuje Golobova. “Psička je primernega karakterja za psa pomočnika, ravno prav živahna ter zelo vodljiva. Je zelo prijazna in prilagodljiva,” pravi. Dodaja, da bo ta naloga precej zahtevna, saj se bo treba prilagajati dvema osebnostima in dvema različnima načinoma dela z vsakim otrokom posebaj.

Njeno šolanje bomo redno spremljali in objavljali njene uspehe, v živo pa boste Taro lahko spoznali na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo v začetku septembra v Domžalah. V jeseni bo psička predvidoma tudi zaključila šolanje in v primeru zbranih sredstev odšla k prikupni družinici, ki jo že težko pričakuje.

Pomagali so že ...

Psičko je že brezplačno steliziral veterinar Damjan Ferjančič iz Veterinarske ambulante Ajdovščina, kolke in komolce je brezplačno slikal veterinar Anton Lavrenčič iz Veterinarski bolnice Vipava, pasjo hrano pa prispeva podjetje Ogrizek, Chicopee-Genesis.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.