Po rekordnem letu bodo januarja spet opazovali ptice

Foto: Profimedia
Lani je bilo največ opaženih vrabcev in golobov, opazili pa so tudi sokola selca, lesno sovo in krivokljuna.
Oglej si celoten članek

Akciji Ptice okoli nas se je v letu 2018 pridružilo kar 1442 ljudi. Skupaj so opazili več kot 16.000 ptic, ki so pripradale kar 66 vrstam. ''Kar nas še posebej razveseljuje je dejstvo, da ptice opazuje veliko število mladih, katere pa k opazovanju velikokrat spodbudijo prav v šoli. V preštevanju ptic je tako sodelovalo 46 izobraževalnih ustanov, izmed katerih pa so po številu navdušenih učencev izstopale tri in sicer OŠ Lucija (139 učencev), OŠ Gorišnica (105 učencev) in OŠ Predoslje (89 učencev). Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, OŠ Lucija pa si je za izjemen trud prislužila obisk ornitologa na šoli in gnezdilnico za ptice, ki jo bodo lahko namestili v okolico šole,'' so sporočili iz DOPPS. Podrobnejše informacije o rezultatih lanskoletne akcije lahko najdete na tej povezavi.

Lani na vrhu vrabci

V letu 2018 so sodelujoči največ prešteli domačih vrabcev, ki vrh zasedajo že skoraj od samega začetka akcije leta 2009. Te značilno glasne in družabne ptice se odlično počutijo tako v mestnih centrih kot na deželi. Kljub temu so ornitologi in ljubiteljski opazovalci ponekod v zahodni Evropi zaznali ogromen upad te vrste, zato društvo DOPPS opozarja, da nadaljnjo spremljane populacije te vrste nikakor ni odveč. Drugo leto so v lanskem letu zasedli domači golobi. Gre za bližnje sorodniki skalnega goloba, ki se kljub hrupu vozil in ljudi očitno dobro znajdejo in jim obilica dostopne hrane, ki jo zavržemo ljudje, vedno tekne.

''Tudi na repu seznama je bilo zanimivo, kjer se je nanizalo nekaj zanimivih vrst. Opazovali ste naprimer velikega srakoperja, krivokljuna, sokola selca, lesno sovo, malo uharico, povodnega kosa in beločelo gos. Sledna pa ni bila edina predstavnica gosi, saj je omembe vredno tudi opazovanje jate 60 sivih gosi.''

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS

Foto: DOPPS/printscreen Letak s fotografijami ptic

''S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število vnaseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja,'' pravijo v društvu. Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu od ponedeljka 21. januarja do nedelje 27. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst so v društvu DOPPS pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij o akciji lahko najdete na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas.

''Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek. Svoja opažanja nam do konca februarja sporočite preko spletnega obrazca, katerega najdete na naši spletni strani oz. na tej povezavi. Če nimate dostopa, nam lahko izpolnjen letak pošljete po pošti na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana,'' so še sporočili iz DOPPS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.