Ponudili jim bodo celo sladoled iz krvi

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V živalskih vrtovih v Ljubljani in Horjulu se ob visokih temperaturah živali hladijo v naravni senci in s hladno, svežo vodo.
Oglej si celoten članek

V živalskih vrtovih v Ljubljani in Horjulu se ob visokih temperaturah živali hladijo v naravni senci in s hladno, svežo vodo. Živalim bodo ponudili tudi bolj sočno prehrano, v Ljubljani pa tudi sladoled. Tudi za domače živali pa morajo njihovi lastniki poskrbeti in jih ne smejo preveč izpostavljati vročini, opozarjajo oskrbniki živali. 

"Medvedom bomo ponudili sladoled iz sadja, šimpanzom iz zelenjave in zverem sladoled iz krvi," je za STA pojasnila Irena Furlan iz pedagoške službe vživalskem vrtu v Ljubljani. "Živalim nudimo tudi možnost kopanja, namestili smo bazene in tuše. Slonici omogočamo peščeno, prašičem pa blatno kopel," je dodala.

Temperatura je tu nižja

Živalski vrt Rožman v Horjulu pa ima ugodno lego v gozdu, kjer so živali v senci, pa tudi temperatura je nižja, je pojasnil Jože Rožmanec iz manjšegaživalskega vrta, v katerem med drugim domujejo različne domače živali, pa tudi medved in kenguru. Živalim sicer ob visokih temperaturah prilagodijo tudi prehrano. "Živalim omogočimo dovolj vode, ki jo pogosto menjujemo, da se ne segreje. Vse živali se prehranjujejo z lažjo hrano, tudi zveri, ki so na nekakšni dieti," je opisal Rožmanec.

Furlanova sicer lastnikom domačih živali priporoča, da tudi oni svojim ljubljenčkom nudijo naravno senco in hladno, svežo vodo. "Lastniki naj psov ne sprehajajo v vročini, bolje je zjutraj in zvečer. Predvsem pa naj ne puščajo živaliv avtih in drugih prostorih, ki se hitro pregrejejo," je opozorila. Jože Rožmanec pa je dodal: "Pse naj lastniki umaknejo v zidane prostore, kjer je hladneje kot v pesjaku."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.