Populacija upadla za 90 odstotkov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Te karizmatične ptice, ki so mnogim znane kot zabavne in ljubeče hišne živali, v naravi izumirajo.
Oglej si celoten članek

“Lanska posodobitev Rdečega seznama organizacije IUCN (Svetovne zveze za varstvo narave) prinaša zaskrbljujoče opozorilo o stiski nekaterih najbolj priljubljenih vrst ptic, »hišnih ljubljenčkov« ki sta jih lov in preprodaja pripeljala do skorajšnjega izumrtja v naravi,” opozarjajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS.

Med njimi je tudi papiga, ki je kot hišna žival priljubljena tudi med Slovenci – Sivi žako. “Verjetno največja ikona in ena najbolj prepoznavnih ptic na svetu je na letošnjem seznamu zdrsnila iz kategorije ranljiva v kategorijo ogrožena,” so pojasnili.

“Papiga je tako pogost prizor v trgovinah s hišnimi ljubljenčki, da bo marsikdo presenečen, ko bo izvedel, da vrsti v naravi grozi izumrtje. V nekaterih Afriških državah, kjer vrsta domuje, je njena populacija upadla za 90, ponekod celo za 99 odstotkov,” so zaskrbljeni v društvu.

Šest v kategorijo kritično ogroženih

Razmere pa so po njihovih besedah še bolj zaskrbljujoče v Aziji, kjer je kar 19 vrst ptic povzpelo v višjo kategorijo ogroženosti, šest izmed njih pa v kategorijo kritično ogrožena, kar je zadnja kategorija pred izumrtjem. “Vse te vrste so endemične za Indonezijo, kjer ima velik vpliv uničevanje tropskega gozdu, vendar je glavni povod v izumiranje teh vrst lokalno trgovanje ulovljenih ptic,” dodajajo.

Gre za ptice: Garrulax rufifrons, Gracupica jalla, Acridotheres melanopterus,  Acridotheres tricolor, Acridotheres tertius in Gracula robusta. Vsem tem vrstam grozi izumrtje še v času našega življenja.

Foto: Profimedia Acridotheres melanopterus

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.