Reševanje rac iz 13. nadstropja stolpnice NLB

Foto: Iztok Lazar
Foto: Iztok Lazar
Spomladi in v začetku poletja imajo v pisarni Društva za opazovanje in proučevanje ptis Slovenije (DOPPS) največ klicev na ornitofon. Nekateri klici so res nenavadni ...
Oglej si celoten članek

V tem času je v naši okolici še veliko nespretnih ptičjih mladičev, ki pogosto nehote pristanejo in nebogljeno občepijo na tleh. "Včasih pa se med klici najde tudi kakšen bolj nenavaden," pravijo v društvu.

Tako so prejeli klic iz NLB, da v 13. nadstropju njihove poslovne stavbe na Trgu republike v Ljubljani gnezdi mlakarica: "Jajca je znesla v cvetličnem koritu z okrasnimi grmovnicami, postavljenem na sam rob terase."

V društvu pojasnjujejo, da se je mati raca odločila res slabo: "Mladičev namreč nikakor ne bi mogla pripeljati do najbližje vode, saj je edina možna pot vodila čez rob terase v gotovo smrt na betonu 45 metrov nižje. Raca je torej potrebovala človeško pomoč."

Dobile so svoj bazenček

Najprej ji je pomagal gospod, ki na terasi NLB vodi gostinski lokal. Pod gnezdo ji je nastavil napihljiv otroški bazen z vodo, za katerega so upali, da bo mlakarico premamil vsaj za kratek čas takoj potem, ko se bodo mladiči izlegli. Nato bi raco skupaj z mladiči ujeli in spustili nekam v naravo.

Kmalu so v društvo prejeli klic gospe z NLB, ki je pojasnila, da se je nekaj račk že izvalilo. "Ob pregledu smo ugotovili, da se okoli mame race gnete šest mladičkov, pod njo pa sta bili še dve neizvaljeni jajci. Ker je bilo pomembno, da naenkrat rešimo vso račjo družino, smo jajčkoma dali čas še do naslednjega jutra, vendar se nista izvalili," so opisali.

Ker niso želeli tvegati, da bi mati raca družino ponesreči odpelje v smrt, so jo skupaj z mladiči ujeli, jajci pa vzeli s seboj, da bi ju izvalili doma in mladiče odpeljali k preostali družini.

"Spuščanje mlakaric v Zadnji ribnik v Dragi pri Igu je šlo tako hitro, da nam niti ni uspelo posneti dobrih fotografij. Smo pa bili zato toliko bolj veseli, ko je raca na vodi vestno počakala vse svoje mladiče in jih nato hitro odpeljala pod veje drevja, ki so visele tik nad vodo," so opisali. 

Foto: Katarina Denac Reševanje

Preostali dve jajci pa nista bili oplojeni, tako da se iz njiju nista izvalili mladi rački. 

Če opazite obnemoglo ali poškodovano ptico, ki bi potrebovala človeško pomoč, lahko pokličete na ornitofon DOPPS-a na 01 426 58 75.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:18 1. Avgust 2017.

    Kapo dol akterjem!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.