Pozor, tega se ne dotikajte

Foto: uprava za varno hrano
Foto: uprava za varno hrano
Začenja se jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini. Polaganje vab bo potekalo po vsej državi.
Oglej si celoten članek

Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november).

Tokratna jesenska se začenja jutri, 30. septembra, glavni namen akcije, ki jo izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ( UVHVVR) je varovanje ljudi pred steklino ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečitev širjenja bolezni.

Polaganje vab izvajajo z letali in to z višine 300 m. V vsaki akciji položijo kar 460.000 vab, po 22 do 24 vab na kvadratni kilometer.
 "Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker – tetraciklin. Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljamo uspešnost vakcinacije (odvzem vab)", pojasnjujejo na UVHVVR in dodajajo, da vsaka od teh vab vsebuje opozorilo. V notranjosti je namreč kapsula s cepivom, ki vsebuje oslabljen virus stekline.

Stik z vabo kot ugriz stekle živali

  • ·         Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.
  • ·         Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto!
  • ·         Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto!
  • ·         Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!

"Steklina je ena od najtežjih bolezni, če se pojavi pri človeku, je tudi smrtnega izida, zanjo ni zdravila, je pa zelo uspešno in varno cepivo. Pri tem bomo še naprej upoštevali dejstvo o cepivu, vedno izdelali oceno nevarnosti za okužbo in se na podlagi dokazov odločili zacepljenje ali ne," je dejala Alenka Kraigher z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja.

Zadnji primer stekline pri človeku v Sloveniji je bil leta 1950, sicer pa zdravniki letno obravnavajo okoli 3500 ljudi, okoli 750 pa jih cepijo, ko obstaja nevarnost, da bi se zaradi stika z živaljo razvila bolezen.

Jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini se bo začela 30. septembra, iz prirejenih letal, ki bodo vzletela z letališč Brnik, Murska Sobota, Portorož in Novo mesto, bodo odvrgli vabe po vsej Sloveniji in to na območja, ki jih določi uprava za varno hrano. Vabo mora lisica pregrizniti. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.