Primerna terapija ob težavah s kolki

Foto: EPA
Foto: EPA
Bralka ima starejšega bernardinca, ki ima težave s kolki. Zanima jo, kakšna terapija je najboljša.
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Imam bernardinca starega devet let in ima uničene kolke, težje vstaja. Katera terapija je najboljša? 

Odgovarja mag. Anton Lavrenčič, dr. vet. med., Veterinarska bolnica Vipava

Pozdravljeni.

Pod tem, ‘’pes ima uničene kolke’’ razumem, da ste pri psu opravili rentgensko slikanje kolkov in so vidne hude nepravilnosti kostnega in obkostnega tkiva kolčnega sklepa in pes kaže znake oteženega gibanja in bolečin.

Vsekakor najprej priporočam, da vzdržujete primerno telesno težo in ga hranite z uravnoteženo prehrano ter poskrbite za dovolj zdravega gibanja (sprehodi na povodcu po ravnem, plavanje). Priporočam tudi uporabo dodatkov z glukozaminom, hondroitinom, hialuronsko kislino, omega-3 in omega-6 maščobami … V lažjih primerih bo že to veliko doprineslo k izboljšanju.

V kolikor to ne zadošča svetujem, da opravite specialistični pregled pri veterinarju, ki vam bo določil najboljši način zdravljenja.

Za tovrstne težave je na voljo veliko terapij. Prva izbira so najpogosteje protibolečinska sredstva. Poslužujemo se tudi aplikacij zdravil neposredno v sklep, zdravljenj z matičnimi celicami ter kiropraktike in fizioterapije. V nekaterih primerih pa je potreben tudi kirurški poseg.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.