Psička praska podlago, preden se uleže

Foto: EPA
Foto: EPA
Bralko skrbi, ker njena psička že dva tedna močno praska tla ali posteljo, preden se uleže. Odgovarja pasja psihologinja ...
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Pozdravljeni, moja psička je po vedenju videti zdrava, ravno tako redno uživa hrano in pijačo ter normalno odvaja vodo in blato. Ne razumem ša zakaj, zadnja dva tedna kot nora koplje s tačkami po tleh ali po postelji, cvili in se nato na to mesto, kjer koplje, uleže. Vem, da ji vroče ni, je ostrižena, pa tudi ne hladi se skozi jezik, kar počne, ko ji je vroče. Jezi me, ker ji ne znam pomagati, pa vem, da jo nekaj moti. Pregledala sem tudi njeno blato, ker sem sumila na zajedalce, pa je blato lepo. Komaj čakam vaš odgovor. Hvala in lep pozdrav

Odgovor: Anita Gosnik, univ.dipl.psih.

Vaša psička praska po tleh preden se uleže. Žal vam ne zna z besedami povedati, kaj jo moti, točnega razloga tudi jaz ne vem. Lahko pa pogledamo, zakaj to psi počnejo:

-        Želijo si narediti ležišče bolj udobno. Včasih so psi spali na različnih podlagah in so si lahko naredili udobnejše ležišče tako, da so izkopali luknjo, izravnali grude zemlje, odmetali kamne in palice.

-        Jim je vroče ali pa hladno. Včasih so si psi izkopali luknje v zemljo, če jim je bilo vroče (še danes to počnejo, če imajo možnost) in se tako malo ohladili, saj je zemlja spodaj hladnejša in po možnosti še vlažna, blatna. Po drugi strani pa so si psi, ki živijo na hladnih območjih, prav tako izkopali luknje, saj je bilo v njih toplejše kot zunaj na odprtem. 

-        Odganjanje drugih živalic s podlage, na primer žuželk.

-        Pomislite, če je bila v zadnjih dveh tednih kakšna sprememba pri vas, je bilo bolj vroče/hladno, spi morda kje drugje, ste dali prat njeno ležišče, ste bili na dopustu, zamenjali pasjo hrano, je bila bolj/manj utrujena, manj/več na sprehodih kot sicer… Vsekakor če je psička sicer zdrava, razloga za skrb ni. Nenazadnje, včasih se tudi mi več premetavamo v postelji, preden zaspimo. Srečno!

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.