Ptičja gripa še vedno prisotna

Foto: EPA
Foto: EPA
"V mesecu marcu so bili najdeni še štirje pozitivni labodi, kar kaže na to, da je virus aviarne influence še vedno prisoten v okolju," sporočajo z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).
Oglej si celoten članek

Zato na Upravi ponovno opozarjajo ljudi, ki se gibajo na območjih, kjer se zadržujejo prostoživeče vodne ptice, da lahko s čevlji, obleko ali prevoznimi sredstvi prenesejo virus na perutnino ali ptice v ujetništvu, za katere je virus H5N8 zelo nevaren. "Pomembno je, da vsi imetniki perutnine dosledno upoštevajo odrejene ukrepe in izvajajo ukrepe biološke varnosti, da se čim bolj zmanjša možnost prenosa bolezni s prostoživečih ptic na perutnino ali ptice v ujetništvu," pojasnjujejo.

Še vedno prepovedi

Na območjih Območnih uradov Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje, Novo mesto in Koper je še vedno prepovedano:

 

 

  •       gojiti perutnino in ptice v ujetništvu na prostem,
  •       uporabljati vodna zajetja na prostem,
  •       perutnino in ptice v ujetništvu oskrbovati z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje ptice in
  •       skladiščiti krmo, ki ni zaščitena pred stikom z divjimi pticami ali drugimi živalmi.

Ob tem dovolijo odstopanja, pod pogojem, da se izvajajo ukrepi biološke varnosti, le pod strogimi pogoji je dovoljeno tudi gojenje perutnine in ptic v ujetništvu na prostem.

 

Še vedno so prepovedane razstave in druga zbiranja ptic ter krmljenja prostoživečih vodnih ptic.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.