Ptujsko jezero: Kaj je pomorilo ptice?

Foto: DOPPS
Foto: DOPPS
Galebi so poginili v začetku meseca, nekaj dni pozneje poročali o novih primerih.
Oglej si celoten članek

Iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so sporočili, da so od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maribor, prejeli končno poročilo preiskave vzorcev poginulih galebov na območju Ptujskega jezera: Analizirani so bili vzorci jeter, prebavil in želodčne vsebine. Analiza je bila izvedena po treh različnih analiznih metodah in je vključevala skoraj 1000 različnih snovi, so pojasnili. 

Dodajajo, da je bila od fitofarmacevtskih sredstev v nizki koncentraciji ugotovljena prisotnost aktivne snovi tembotrion, ki se uporablja za zatiranje plevelov v koruzi, ki pa ni akutno toksična za ptice. Končno interpretacijo glede vloge omenjene snovi bodo opredelili po posvetu s strokovnjaki: "Na podlagi analiznih izvidov lahko zaključimo, da zastrupitev z veliko verjetnostjo ni posledica kmetovanja, ugotavljajo in dodajajo," da so histološke preiskave so še v teku.

Pred tem so sporočili, da so bili vzorci iz mikrobioloških preiskav in preiskav na prisotnost klostridijskega toksina - botulina, prav tako negativni.

Vizita za živali Pogin ptic: "Strašljivo je to, da je kolonija, ki je bila na novem otoku, izginila,"

Pred tem so bili negativni tudi vzorci iskanja prisotnost paramiksovirusa 1 in virusa Zahodnega Nila.  Nacionalni veterinarski inštitut je nato opravil še mikrobiološke preiskave, histološke in kemijske preiskave pa še potekajo.

Galebi so poginili v začetku meseca, nekaj dni pozneje so poročali o novih primerih.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je pristojne službe pozvalo, da maksimalno pospešijo preiskavo o možnih virih zastrupitev, saj vse dokler ni jasno, kaj pogine povzroča in kje je vir zastrupitve, s sanacijo ni mogoče začeti. To pa po njihovem pomeni, da so lahko prostoživeče živali in morda celo ljudje še naprej izpostavljeni grožnji.

Rečni galebi so v Sloveniji ogrožena vrsta, saj gnezdijo samo na Ptujskem jezeru. Lani je na otokih na Ptujskem jezeru gnezdilo 853 parov rečnih galebov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.