Rastline s smrtonosnim učinkom za konje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Okrasni vrtovi, gozdovi, obronki gozdov in bregovi potokov so pokriti s številnimi strupenimi rastlinami tako v travinju kot med grmovnicami.
Oglej si celoten članek

Da bi se izognili kakršnikoli nevarnosti zastrupitve z rastlino, konji med ježo v naravi nej ne bi smeli odgrizniti nobene trave oziroma nobenega listka. Skušnjave so ob množici različnih rastlin seveda velike, in če hočemo, da ga nobena stvar ne bi premamila, moramo biti pri vzgoji dosledni. Le tako konja obvarujemo pred hudimi ali cello usodnimi zastrupitvami. Nevarnost zastrupitve tvegamo tudi, če konju ponujamo cvetice, trave in veje, ki jih sami naberemo, ne vemo pa, ali vsebujejo snovi, ki bi konju lahko škodile.

Naštejmo tiste rastline, katerih učinkovine lahko konja usmrtijo že v nekaj urah: pušpan, rdeči naprstec (digitalis purpurea), liguster (ligustrum vulgare), oleander (nerium oleander), košeničica, metla (cytisus scoparius), bršljan (hedera helix), šentjakobov grint (senecio jacobaea), praprot (pteridium aquilinium, dryopteris lilix-mas), klek, tuja ali cipresa (thuja accidentalis). 

Vir: RUSBULDT, Anke, Moj konj je zbolel-kaj zdaj?, Ljubljana, 2009

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.