Rehabilitacija psa po operaciji - strgane kolenske vezi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Bralko zanima, kako pogosta naj bo fizioterapija po operaciji kolenskih vezi pri psu.
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Moj pes je imel strgane kolenske vezi, je bil operiran, zdaj nas čaka rehabilitacija. Kaj svetujete, kako pogosto bi priporočali fizioterapijo? Hvala za odgovor.

Odgovarja Kristina Porenta, dr. vet. med., dipl. Fiziot., CCRP

Spoštovani, operaciji sledi obdobje rehabilitacije, ki je namenjeno okrevanju in postopnemu vzpostavljanju stanja telesne kondicije in zdravja, ki je bilo prisotno pred poškodbo oziroma boleznijo. V povprečju, po takih ortopedskih posegih, traja okrevanje 3 do 4 mesece in v to obdobje se vključuje tudi fizioterapija.

V fizioterapiji obstaja široka paleta postopkov, obravnav in uporabe različnih terapevtskih tehnik, od pasivnega dela z rokami, do predpisovanja aktivnih vaj ter uporabe fizikalnih sredstev in aparatov, ki se  individualno dozirajo glede na stanje in potrebe pacienta.
 
Ker je okrevanje postopen proces, se temu prilagaja tudi terapevtska. Terapija, ki jo predpišemo v prvih tednih okrevanja, se postopno opušča, spreminja ali nadgrajuje z bolj zahtevnimi in intenzivnimi postopki ter težjo vadbo.
 
V tem procesu lahko lastnik marsikaj počne doma sam, vendar pod strokovvnim vodstvom in po strokovnih navodilih terapevta ali veterinarja, ki vodi rehabilitacijo. Določene postopke se izvaja vsak dan, določene le nekajkrat na teden, ali še redkeje.
 
Kdaj je pravi čas za posamezno vrsto terapije oziroma spremembo, lahko presodi samo strokovna oseba, ki pacienta vidi dovolj pogosto in temu primerno prilagaja terapijo in navodila za domače delo.
 
Ker sprašujete, kako pogosto se priporoča fizioterapija, je kratek odgovor, vsak dan. Verjetno pa ste mislili vprašati, kako pogosto bi priporočila obisk v ambulanti. Kot je pokazala praksa, je najbolj optimalen plan prvih nekaj tednov obisk 2x na teden, kasneje se lahko razredči na 1x na teden in proti koncu na 2-3 tedne.
 
Želim vam uspešno okrevanje vašega psa.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.