Rešite se nestrpnega soseda in aidsa

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
S streilizacijo ne preprečujemo le neželene brejosti, ampak zmanjšujemo tudi tveganje za nekatera rakava obolenja, gnojna vnetja maternice in poškodbe.
Oglej si celoten članek

Steriliziranje mačk že dolgo podpirajo veterinarska stroka in aktivisti za zaščito živali, vse več podpore pa ima tudi med skrbniki mačk.

Cene sterilizacije mačk se v Sloveniji v povrečju gibajo med 70 in 90 evri, med raznimi akcijami in v nekaterih veterinarskih klinikah jo opravijo tudi za 42 evrov. Glede na to, kakšnim težavam se s steriliziacijo izognemo, je cena ugodna.

Za zdrave mačke

S sterilizacijo žival zaščitimo pred celo vrsto hormonskih bolezni. Sterilizirane mačke imajo namreč manj možnosti za razvoj rakavih tvorb na jačnikih in maternici. S sterilizacijo preprečimo tudi navidezno brejost muck in gnojna vnetja maternice.

Mačke se s streliziacijo izognejo tudi nekaterim spolno prenosljivim boleznim, kot sta na primer neozdravljiva mačja levkoza in mačji aids.

Mačji aids oziroma virus mačje imunske pomanjkljivosti (FIV) se ne prenaša na ljudi, je pa v Sloveniji okužba med mačkami zelo pogosta. Po podatkih Veterine MH so bila protitelesa ugotovljena pri več kot 30 odstotkih mačk. Bolezen slabi obrambni organizem, znaki okužbe so slabo počutje, povišana temperature in hujšanje, pogosto se pojavi vnetje dlesni in ustne sluznice, driska, slabokrvnost in tako dalje.

Tudi mačja levkoza povzroča nezadostno odpornost organizma, znaki okužbe pa so lahko zelo različni. Mačka pogosto hujša, prisotna sta lahko driska in bruhanje, pogosto je vnetje v ustni votlini. Pri obeh boleznih je možna le podporna terapija, da žival živi še nekaj let.

Sterilizirane mačke so v povprečju bolj umirjene, manj agresivne in več doma. Posledično so redkejše poškodbe zaradi peretepov s tujimi mačkami in morebitne poškodbe iz drugih razlogov, kot so denimo nestrpni sosedi, sosedovi psi ali promet.

Koristi za skrbnike

S sterilizacijo mačke imajo številne prednosti tudi skrbniki, saj so tako mucke bolj zdrave in predstavljajo manjši strošek z vidika veterinarskih storitev. Sterilizirane mačke so manj moteče za okolico, saj so v času gonitve zelo glasne in nadležne, nenehno pa iščejo tudi morebitne izhode iz doma. Sterilizirane mačke so običajno tudi bolj nežne in ljubeče do skrbnika.

Sterilizacija preprečuje tudi neželeno brejost in tako zmanjšuje število mačjih mladičev, ki nenehno polnijo naša zavetišča za živali. S sterilizacijo ste lahko del reštive in ne del problema.

Poskrbite za gibanje

Sterilizirane mačke imajo več možnosti za razvoj debelosti, saj so običajno manj aktivne, bolj umirjene in raje poležavajo doma. Zato se z vašo mucko veliko igrajte, poskrbite pa lahko tudi za prilagojeno hrano, ob kateri se ne bo zredila. Hrana naj uravnava tudi pH seča, saj tako zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, ki so pri steriliziranih mačkah nekoliko pogostejši.

Sponzor rubrike ODPRAVIMO TEŽAVE je spletna trgovina mimovrste=) s široko ponudbo v oddelku Za male živali, zato bodo Zavetišču Ljubljana podarili vrhunsko suho hrano za sterilizirane mačke

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.