S koprivo nad zajedalce

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kopriva ni zdravilna le za naše telo, temveč tudi za vrt. Iz nje lahko pripravimo dobro in naravno gnojilo ter škropivo.
Oglej si celoten članek

Za hitro pripravo gnojila naberite kilogram kopriv in jih na grobo narežite. To namočite v desetih litrih vode in pustite mirovati 24 ur. Po 24-ih urah lahko nerazredčeno mešanico uporabite za naravno gnojenje rastlin.

Na podoben način lahko uporabimo tudi rogovilček (Galinsoga parviflora) in navadni plešec (Capsella bursa-pastoris). Rogovilček je sicer najbolje uporabiti prav poleti med sušnim obdobjem.

Tudi naravno škropivo

Iz tekočine lahko naredimo tudi naravno škropivo proti raznim zajedalcem. Z rednim škropenjem se boste uspešno rešili celo trdovratnih uši. Naravno škropivo lahko naredimo tudi iz pelina, ki s svojim močnim vonjem odganja škodljivce.

Iz kopriv pa lahko naredimo tudi koristno brozgo, ki je prav tako odlična za gnojilo. V deset litrov vode prav tako narežemo kilogram svežih kopriv, a jih pustimo v vodi teden ali dva. Nastalo bo smrdeča a koristna brozga, ki jo moramo redčiti z vodo v razmerju 1:10.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:48 20. Maj 2015.

    Micka, o sklanjanju latinskih imen organizmov se globoko motiš. Glede SP pa je stvar taka. Tam so tudi besede , …

  • 23:28 19. Maj 2015.

    Pa še nekaj o sklanjanju prav tako iz sp<br />nervus sympathicus - nervusa sympathicusa <br />Smilax aspera - Smilax aspere …

  • 23:20 19. Maj 2015.

    Včasih je bilo prav zjedavci. Že 14 let je po Slovenskem pravopisu prav oboje, tudi zajedalci.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.