Samorogi so nekoč res živeli

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Sibirski nosorog, ki je bil verjetno rastlinojed, naj bi tehtal do štiri tone in meril v višino dva metra.
Oglej si celoten članek

Izumrli sibirski samorog je verjetno živel še pred 29.000 leti, istočasno kot pračlovek, so ugotovili znanstveniki. Doslej so domnevali, da je Elasmotherium sibiricum izumrl pred 350.000 leti.

Znanstveniki z državne univerze v ruskem Tomsku so nedavno v Kazahstanu našli dobro ohranjeno okostje sibirskega samoroga. Kot je pojasnil paleontolog Andrej Španski, je šlo verjetno za velikega samca, ki je bil večji od doslej opisanih v literaturi.

Pet metrov

Raziskovalci so starost živali določili s pomočjo radiokarbonskega datiranja. Lobanja je bila v relativno dobrem stanju in ni bilo videti, da bi bila oglodana. Sibirski nosorog, ki je bil verjetno rastlinojed, naj bi tehtal do štiri tone in meril v višino dva metra in v dolžino skoraj pet metrov.

Njegovo življenjsko okolje se je raztezalo od reke Don na zahodu do današnjega Kazahstana na vzhodu, študijo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.