Sibirsky husky in njegove posebne oči

Foto: Profimedia Sibirski husky Foto: Profimedia Sibirski husky
Strokovnjake zanimajo čudovite modre oči pri pasmi sibirsky husky, pa tudi pri modrookih avstralskih ovčarjih.
Oglej si celoten članek

Opravljene analize DNK pri več kot 6.000 psih so pokazale, da je podvajanje na pasjem kromosomu 18 močno povezano z modrimi očmi pri pasmi sibirski husky ter pri avstralskih ovčarjih. Kopija te genetske variante torej v večini primerov zadostuje, da ima pes obe modri očesi ali le eno modro oko.

Vizita za živali Prepoznate to pasmo?

To je odkrila raziskava objavljena v reviji PLOS Genetics, ki so jo izvedli Adam Boyko, Aaron Sams in sodelavci v sodelovanju z veterino Embark in Cornell University v Ithaci.

Vizita za živali Ena najlepših in zahtevnejših pasem

Se pa modre oči ne pojavljajo čisto pri vseh psih s to kombinacijo. Obstajajo tudi posamezni osebki, ki imajo takšno podvajanje na kromosomu 18, pa nimajo modrih oči. To pomeni, da so v barvo vpleteni tudi drugi genetski dejavniki, ki pa jih morajo še ugotoviti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:01 7. Oktober 2018.

    Pasma Husky se v Rusiji imenuje Lajka.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.