Smrtno nevarni za pse in mačke

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vrtnarjenje je za nas sproščujoče in zdravo, je pa lahko smrtno nevarno za naše živali. Mnogi svoje rastline v tem času veliko špricajo in z raznimi sredstvi zatirajo škodljivce, nekateri s temi sredstvi špricajo celo svoje pse in mačke …
Oglej si celoten članek

Veterinarka s Klinike tristokosmatih dr. vet. med. Iris Selan opozarja na nevarnost zastrupitve psov s strupom za polže, različnimi insekticidi, pesticidi, šamponi in losijoni za zatiranje uši ter garjavcev in podobno. “Vsi ti strupi, karbamati, organofosfati, metaldehidi in podobno, so lahko smrtno nevarni za pse in muce,” pravi.

Po njenih izkušnjah so sicer mačke manj požrešne in je zato pri njih bistveno manj zastrupitev kot pri psih. 

“Znaki zastrupitve se pojavijo v pol ure do treh ur po zaužitju strupa. Pri blagih zastrupitvah so znaki slinjenje, bruhanje, driska, zoženi zenici, mišično tresenje, nemir, uhajanje urina, povišana telesna temperatura,” našteva veterinarka.

Pri hujših oblikah zastrupitev pride po njenih besedah do upočasnjenega srčnega utripa, kolapsa, zavor dihanja, hujših krčev, modrikastih sluznic, kome, lahko do pogina. 

“Težko je reči, kakšna količina je usodna za posamezno žival, saj je odvisno od telesne teže, starosti, zdravstvenega stanja, če je bil strup pojeden na poln ali na prazen želodec ...” pravi Selanova.

Kdaj k veterinarju

“Če vemo, da je žival požrla strup, je potrebno takoj do veterinarja. Do dve uri po zaužitju strupa smo lahko še uspešni s tem, da izzovemo bruhanje in izperemo želodec,” pravi. Če gre za zastrupitev preko kože, je treba po njenih besedah žival takoj okopati v mlačni vodi z dodatkom blagega šampona ali detergenta za pomivanje posode: “Veterinarji damo še sredstva za uravnavanje telesne temperature, zmanjšanje krčev, pomiritev želodca in sredstva za rehidracijo.”

Po njenih izkušnjah zelo velik problem med strupi predstavljajo organofosfati (insekticidi, pesticidi, losioni za zatiranje uši), ker nekateri znake zastrupitve lahko pokažejo z zapoznelo reakcijo, ko se pojavijo nevrološke težave kot so oslabelost zadnjih nog, paraliza zadnjih ali vseh okončin.

“V veliko primerih smo uspešni pri reševanju zastrupitev, žal pa so tudi primeri, ki se končajo s poginom,” dodaja.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.