Šola se za reševalnega psa

Foto: Srce za bulle
Foto: Srce za bulle
Na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo 13. septembra, nas bo obiskal ambasador skupine Srce za bulle Scar in nam pokazal, kako poslušni in predani so lahko predstavniki njegove pasme.
Oglej si celoten članek

“Scar je stafford terier, ki je posvojenček iz razmer, ko si lastnik omisli takšnega psa le zaradi lastnega ega,” pojasnjuje sočlanica in ustanoviteljica skupine Srce za bulle Nataša Varmaz. Trenutno se Scar po šola za reševalnega psa: “To nam veliko pomeni, saj s tem podiramo tudi stereotipe o tej pasmi.” 

Velika mera poljubčkov

Na sejmu se bodo člani skupine predstavili s stojnico z njihovimi izdelki, celoten izkupiček pa bo doniran za pse, ki potrebujejo pomoč. S seboj bodo imeli tudi pasje ambasadorje, ki vedno poskrbijo za veliko mero poljubčkov mimoidočim in morebitnim donatorjem. Scar pa bo mimoidoče očaral tudi s prikazom vaj poslušnosti. Imeli bodo tudi profesionalnega fotografa, ki vas bo lahko fotografiral s svojim psom in fotografijo tudi takoj razvil, obiskovalci bodo lahko kupili majice z ročno poslikavo in umetniške slike.

“Najbolj pa si želimo obiskovalcem predstaviti te pse in njihovo pravo lepoto karaktrja, obenem pa osvestiti ljudi, da ni pasma tista, ki govori zase,” pravi. Opozarja, da je problem v človeku in v njegovih številnih zlorabah te pasme.

Foto: Profimedia Pavza

Njihovi začetki

“Najprej je bila ustanovljena Facebook skupina, prek katere smo želeli svoj trud in talent pri ustvarjanju vložiti v to, kar imamo vsi najraje. In to so psi,” opisuje Nataša. Tedaj še niso imeli društva, saj niso vedeli, ali se bo ideja o izdelavi izdelkov za pomoč nikogaršnjim psom prijela. “Ker pa se je podpora in zavest o pomoči ljudi, ki podpirajo naše delo, neznatno povečala, smo v procesu odprtja društva, prek katerega bomo nadeljevali našo pot,” pravi.

Njihov največji uspeh vidijo pri vse večji podpori ljudi, ki so pripravljeni tudi donirati in s tem pomagati psom, ki težje dobijo nov dom. Na poti do odgovornega skrbnika so pomagali že veliko psom, tudi s prehodno namestitvijo, s plačevanjem penziona za odstranjevanje psov s ceste, z oskarbo s hrano in veterinarskimi storitvami.

“Kot uspeh štejemo tudi prepoznavnost pasme v drugi luči. Vsi člani smo namreč lastniki bull kosmatincev, ki so ambasadorji na vseh naših stojnicah, kjer se ljudje lahko prepričajo o resničnem karakterju teh prekrasnih psov,” opisuje.

Predstavljeni so kot nevarni psi

Foto: Srce za bulle Srce za bulle “Pasme tipa bull so pri nas in tudi drugod še vedno predstavljene kot nevarne okolici in neučljive,” opaža Nataša. Opozarja, da so to le stereotipi, ki jih večinoma prinesejo mediji z nepoznavanjem pasme in njenih lastnosti. Ugotavlja, da veliko škodo tem pasmam naredijo tudi neodgovorni lastniki, ki si omislijo takega psa zgolj zaradi pojave in odmevnosti pasme. 

Po njenih ocenah je v zadjem času število bull psov neznatno naraslo in so postali zelo pogost v naših domovih. “Večina ljudi ima te pse ravno zaradi njene srčnosti  in karakterja, ki je izredno nežen,” opisuje svoje iskušnje.

Pravi, da gre za prekrasne družinske pse, ki že z malo dosledne vzgoje in zgodnje socializacije lahko funkcionirajo v vseh domovih. “So izredno športni psi in želni učenja. So psi močnega karakterja, je pa učljivost pri njih na visoki stopnji, saj izredno radi ugajajo in iz tega pride do močnega sodelovanja med vodnikom in psom," je sklenila. 

Scara in njegove prijatelje spoznajte na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo v nedeljo 13. septembra v Češminovem parku v Domžalah. Več tukaj

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.