Šolanje prinašanja je polno izzivov

Foto: Iztok Noč
Foto: Iztok Noč
Člani Kluba za delo prinašalcev bodo svoje treninge predstavili tudi na Sejmu za ljubitelje živali.
Oglej si celoten članek

“Psi prinašalci so ena od pasem, ki v Sloveniji kot tudi drugod po svetu prevladujejo po svoji priljubljenosti,” pojasnjujejo v Klubu za delo prinašalcev, ki nas bodo v soboto, 5. septembra obiskali na Sejmu za ljubitelje živali.

Večina psov prinašalcev ima po njihovih izkušnjah vlogo družinskih psov, čedalje več lastnikov pa se zaveda, da so prinašalci lovski psi, ki potrebujejo vodeno zaposlitev njihovih misli. Prinašalce tako najdemo v številnih kinoloških disciplinah, člani Kluba za delo prinašalcev pa so kot zaposlitev svojih psov izbrali delo, za katerega so bili prvotno vzrejeni, to je prinašanje.

Polkilogramska platnena prinosila

Na Sejmu za ljubitelje živali bodo tako predstavili v Sloveniji dokaj mlado kinološko disciplino delovni test, ki poteka kot simulacija lova, saj se namesto divjadi uporabljajo polkilogramska platnena prinosila. “Pri delovnem testu gre za preizkus delovnih sposobnosti psa v razmerah, ki najbolj pristno posnemajo okoliščine in situacije, ki se lahko pripetijo pri lovu,” opisujejo.

“Ta navdušujoča aktivnost na prostem združuje prijetno s koristnim na mnogih ravneh in je primerna tako za stare mačke, kot za manj izkušene vodnike, ki lahko svoje osvojeno znanje in veščine v prijateljskem vzdušju preizkusijo v tekmovanju z drugimi psi,” pojasnjujejo. Dodajajo, da je ne glede na razplet vsak delovni test dogodivščina zase ter neprecenljiv vir znanja in bogatih izkušenj.

Poligoni niso potrebni

Pravijo, da je šolanje prinašanja polno izzivov, ki se izplača. Dejavnost zahteva usklajeno timsko delo, pri katerem se vzpostavi močna vez med vodnikom in psom, ki koristi tudi v vsakdanjem življenju. “Za trening prinašanja ne potrebujemo poligonov. Dovolj je narava, prinosila in pes, zato je lahko zabavna popestritev sprehodov ali dobrodošla samostojna zaposlitev,” opisujejo.

Koristno je, če pri treningu pomaga prijatelj, zato se člani Kluba za delo prinašalcev srečujejo na skupnih treningih ter si med seboj pomagajo, kot boste lahko videli tudi na njihovi predstavitvi na Sejmu za ljubitelje živali.

“Vsak lastnik psa se zaveda, da ni lepšega kot opazovati psa, ki dela z vsem svojim zanosom, ki ga premore. Upamo, da nas boste na predstavitvi 5. septembra v Češminovem parku v Domžalah obiskali in vas bo žar v očeh naših psov ob delu prinašanja navdušil tako, kot navdušuje nas, njihove lastnike,” so zaključili.

Več o Sejmu za ljubitelje živalu najdete tukaj.

anja.scuka@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.