Stres zaradi vročine upočasni razvoj rastlin

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zanimalo nas je, kakšna letina sadja, poljščin, vrtnin se obeta glede na izjemno vroče poletje. Če bo vročinski val kratek, bo s koruzo vse v redu. Ob vročinskem valu opozorila za primerno skrb živine.
Oglej si celoten članek

Zaradi vremena v zadnjih nekaj tednih na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) še ne zaznavajo negativnih posebnosti. "Za zgodnje sadje in zelenjavo so bili vremenski pogoji do sedaj ugodni. Pridelki zgodnjega sadja in zelenjave so povečini dobri, prav tako kakovost," pravijo.

Ugotavljajo, da je nekoliko drugače pri pšenici, kjer je po količini pridelek nekoliko manjši, je pa kakovost povprečna oziroma dobra. Napoved glede vpliva vremena na pridelek koruze je preuranjena. "Koruzi visoke temperature ustrezajo in trenutno odlično uspeva. Če vročinski val ne bo trajal predolgo, je napovedano vreme za rast koruze v redu," ocenjujejo. 

Stres upočasni razvoj 

Na KGZS pojasnjujejo, da potrebujejo kmetijske rastline potrebujejo v določenem razvojnem obdobju optimalno količino vode in ustrezne temperature za uspešen razvoj. "V tem času potrebujejo optimalne razmere glede vode in temperature tiste rastline, ki so trenutno v najbolj intenzivnem razvoju kot na primer koruza, hmelj, nekatere vrste sadja in zelenjave," naštevajo.

Tako preobilica kot pomanjkanje vode in previsoke ali prenizke temperature lahko pomenijo za rastline stresne razmere, ki se odrazijo v počasnejšem razvoju rastlin ali celo propadanju nekaterih rastlin. "Za rastline je lahko v prihodnjih dneh najbolj nevaren vročinski stres, ki mu lahko sledi še stres zaradi suše," dodajajo. 

Foto: Žurnal24 Prav nobeden od nosilcev list večjih slovenskih strank, ki se potegujejo za posl

Poskrbite za domače živali 

Glede na to, da se pričakuje, da bo vroče vreme trajalo dalj časa, se lahko začnejo kazati prvi znaki prizadetosti kmetijskih rastlin zaradi suše predvsem na plitvih in peščenih ter prodnatih tleh. Pravijo, da so v takem primeru v negotovosti predvsem večje kmetije, ki imajo zemljišča na takih tleh in nimajo možnosti namakanja.

"Posebno pozornost je treba v takih pogojih posvetiti skrbi za domače živali. Naloga rejca je, da ji zagotavlja pogoje, v katerih lahko žival prenaša visoke temperature," pravijo. Opozarjajo, da je treba poskrbeti je za vodo, živalim na paši pa je treba zagotoviti senco, v hlevih pa za zračenje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:03 18. Julij 2015.

    toko, pa makar čez 40 ... zdej se je treba pogret

  • 13:46 18. Julij 2015.

    hvala ker mate čas za vaš kodeks

  • h3o
    12:15 18. Julij 2015.

    čez 1 mesec nas bo že zeblo, pustite poletju naj bo, ne pa da jamrate kok je vroče!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.