Ta pesjak je prava paša za oči

Foto: EPA
Foto: EPA
Na fotografijah lahko občudujete nov pesjak za bernardince, ki so ga naredili na prelazu Veliki Sveti Bernard v Švici.
Oglej si celoten članek

Veliki Sveti Bernard je najstarejši prelaz v zahodnih Alpah, z evidenco o uporabi, ki sega že v bronasto dobo in ohranjenimi sledovi rimske ceste. Na najvišji točki poti stoji hospic oziroma zavetišče za potnike, ki ga je leta 1049 ustanovil sveti Bernard Menthonski.

Hospic je kasneje postal znan po uporabi psov bernardincev v reševalnih akcijah. Bernardinca so vzredili dovolj velikega za prečkanje globokega snega in izšolanega izslediti vonj izgubljene osebe. Prvi dokaz, da so bili bernardinci v uporabi v samostanu sta dve sliki datirani v leto 1690.

Danes predor in sodobna tehnologija delata reševalne operacije povsem nepotrebne. Pse so kasneje prodali dvema fundacijama, Fondation Barry du Grand Saint Bernar) in Fondation Bernard et Caroline de Watteville.

Barry je kupila hišice in objekte v Martignyju in še naprej podpira vzrejo te čudovite pasme psov, ki so jim zdaj naredili čudovite pesjake. Psi bodo sicer poletje preživeli na gori in se v Martigny vrnili ob konvu leta, poroča ahencija EPA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.