Tako preprečite pasji pretep

Foto: Profimedia
“Pretepe lahko preventivno preprečimo na več načinov,” pojasnjuje Jure Pribičevič iz Alfakana.
Oglej si celoten članek

“Prvi je ta, da psa peljemo na kakovosten tečaj vzgoje, drugi pa, da ga primerno socializiramo,” pravi. Po njegovih izkušnjah obisk dobrega tečaja vzgoje ni dovolj: “S psom moramo obiskati tudi urbano okolje, kjer spozna druge pse in se na pravi način socializira.” 

“Če se pes že druži z drugimi psi, naj se druži le s samozavestnimi in stabilnimi psi, ki nimajo težav sami s seboj,” pravi. Odsvetuje druženje s tujimi psi, ki jih ne poznamo: “Ni res, da mora pes na sprehodu povohati čisto vsakega tujega psa.” 

“Četrti način je ta, da se na sprehodu aktivno ukvarjamo s svojim psom. Tako sploh nima časa za druge pse,” dodaja Pribičevič.

Ko ga napade tuj pes 

Večina pasjih skrbnikov ima pse na povodcih. Kaj naj storijo v primeru, ko do njihovega psa priteče pes in ga napade. 

“Takšnih primerov je zelo malo. Ni vse kot v filmih, da pes kar prileti in napade našega psa. Če tuj pes prileti do nas, bo v zelo redkih primerih tudi napadel. Po mojih izkušnjah v manj kot petih odstotkih,” odgovarja Pribičevič . Zato lastnikom svetuje, da ostanejo mirni “in ne delajo panike.”

“Če do pretepa res pride, poskušamo zaščiti svoje psa po naših najboljših močeh. Tu ni nekih posebnih tehnik, kako je treba reagirati,” še dodaja.

Po pretepu

Če je kuža po pretepu videti v redu, vseeno preverite njegovo telo in morebitne poškodbe. Pozorni bodite tudi na njegovo vedenje in veterinarja hitro obiščite, če je pes brez volje ali zmeden. Veterinarja seveda obiščite tudi če ima pes rane, posebej nevarne so globlje, pri katerih bodo pri zdravljenju potrebni opracija in različna zdravila.

Obisk veterinarja je za denarnico mnogo lažji, če je pes zavarovan s prenovljenim zavarovanjem pri Zavarovalnici Triglav. Zavarujete lahko vse zdrave pse, izbirate pa lahko med klasičnim ali vseživljenjskim zavarovanjem.

Poleg temeljnega zavarovanja psa, se lahko odločite tudi za nekatera dodatna zavarovanja kot je denimo kritje stroškov zdravljenja. 

V primeru zavarovanja stroškov zdravljenja nudi zavarovanje tri obsege: standardni, standardni+ in nadstandardni obseg zavarovalnega kritja. Zavarovanje krije stroške, ki nastanejo pri zdravljenju za pregled psa, samo zdravljenje, operacijo, stroške porabljenih zdravil in celo za fizioterapijo.

Dodatno lahko zavarujete tudi odgovornosti lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza. Odločite se lahko za dodatno zavarovanje za škodne dogodke iz temeljnega in zavarovanja stroškov zdravljenja  v času bivanja v tujini ter za škodne dogodke iz temeljnega in zavarovanja stroškov zdravljenja v času prevoza. Zavarovanje vam lahko krije tudi del stroškov pokopa psa, zavarujete ga lahko tudi za primer izgube namenske sposobnosti. 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.