To ne škoduje le vam

Foto: EPA
Foto: EPA
Živali, ki so izpostavljene cigaretnemu dimu, imajo večjo možnost za poškodbo celic, razvoj določenih vrst raka in povišano telesno težo
Oglej si celoten članek

Hišni ljubljenčki, ki živijo v domovih, kjer lastniki kadijo, imajo več možnosti, da zbolijo, je pokazala raziskava, ki so jo naredili na Univerzi v Glasgowu.

Raziskovalci so analizirali prisotnost nikotina na koži domačih živali kadilcev in nekadilcev ter ugotavljali povezanost prisotnosti nikotina z različnimi obolenji. Pod drobnogled so vzeli tudi moda psov po kastraciji, da bi preverili morebitne poškodbe celic.

Foto: Profimedia Pes Rezultati so pokazali, da imajo živali, ki so izpostavljene cigaretnemu dimu, večjo možnost za poškodbo celic, razvoj določenih vrst raka in povišano telesno težo. Temu so še posebej izpostavljene mačke, ki zaradi higiene zaužijejo več dima in posledično tudi več škodljiv snovi iz prostora. Tveganje za razvoj bolezni je manjše pri živalih, katerih lastniki kadijo na terasi ali dvorišču, saj so tako izpostavljene manjšim koncentracijam dima.

Zaužijejo več strupov 

Po mnenju nekaterih strokovnjakov je pasivno kajenje za pse in mačke še celo bolj nevarno kot za otroke, saj so domače živali manjše in posledično zaužijejo več škodljivih stvari iz cigaretnega dima, ki se zadržujejo v preprogah in drugih podobnih površinah.

"Lastniki se pogostokrat ne zavedajo negativnih učinkov, ki jih ima kajenje na njihove ljubljenčke. Prenehati s kajenjem je najboljša možnost za njih in zdravje njihovih živali," opozarja vodja raziskave Clare Knottenbelt.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.