To se lahko zgodi, če kača ni lačna

Foto: Aleš Lubej Alešove kače Foto: Aleš Lubej Alešove kače
Če kača ni lačna, glodalca ne bo ubila in pojedla. V tem primeru se lahko zgodi nekaj obratnega.
Oglej si celoten članek

"Razprave o tem, ali je za kače primernejša živa ali odmrznjena hrana, se pojavljajo že od začetka teraristike. Dejstvo pa je, da imata obe možnosti svoje prednosti in slabosti. Sam uporabljam obe možnosti, odvisno od vrste kače," nam je povedal skrbnik in ljubitelj kač Aleš Lubej.

Živa hrana je po njegovih izkušnjah bolj hranljiva: "Sam sem naredil poskus pri kraljevskih pitonih. Dva mlada osebka enake velikosti in teže sem hranil z različnima tipoma hrane. Tisti, ki je dobil živo hrano, je rastel hitreje od tistega, ki je dobil odmrznjeno. Živ plen pa ponuja živali tudi možnost naravnega vedenja v ujetništvu, saj plen lovi na enak način, kot v naravi."

Kače doma Ali kačam res odstranijo strup?

Ko kača ni lačna

Slabost žive hrane pa je po njegovih navedbah v tem, da lahko ob ubijanju oziroma stiskanju plena le ta z ugrizom poškoduje kačo. "To lahko rešimo s tem, da glodalcu pred usta ponudimo nekaj, kar lahko v “obrambi” grize. Govorimo o hranjenju nestrupenjač, ki plen ubijajo s stiskanjem. Pri strupenjačah te težave načeloma ni, saj plen le ugriznejo in počakajo, da strup opravi delo."

Prav tako moramo pri hranjenju z živim plenom biti ves čas prisotni. Kajti, če kača ni lačna, glodalca ne bo napadla in ubila. Hkrati pa v njem ne vidi grožnje, ker je premajhen za potencialnega plenilca. Zato se tudi branila ne bo. To pomeni, da lahko glodalec poškoduje, ali celo ubije kačo. Aleš Lubej   

To se lahko po njegovih besedah zgodi tako pri strupenjačah, kot nastrupenjačah.

Uspavajo jih z ogljikovim dioksidom

Dodaja, da se glodalce, ki so namenjeni za odmrznjen plen, uspava z ogljikovim dioksidom, kar bi naj bila humana smrt. Nato se zapakirajo in zamrznejo. Pred hranjenjem se odmrznejo in segrejejo na primerno temperaturo.

Foto: Aleš Lubej Alešove kače Za kače, ki poleg zaznavanja vonja, oziroma molekul zraka uporabljajo tudi toplotne senzorje, je včasih treba plen segreti na telesno temperaturo živega glodalca, da bi kačo stimulirali k napadu oziroma hranjenju.

"Tak plen je sicer manj hranljiv, pri kraljevskih pitonih (Python regius) se je v nekaj, sicer zelo redkih primerih, izkazalo celo, da osebki, hranjeni z odmrznjenim plenom, začnejo izgubljati pigment v luskah," pravi Aleš. 

Prednost tovrstne hrane je po njegovih izkušnjah v tem, da ni nevarnosti poškodbe kače, ter v tem, da jo lahko imamo vedno vnaprej pripravljeno v zamrzovalniku. Poleg tega ni treba skrbeti za oskrbo glodalcev, kar sicer predstavlja dodatno delo in stroške.

"Tovrsten plen ponudimo s pinceto in s premikanjem stimuliramo kačo, da napade, saj plen dojema kot živ. Seveda pa obstaja tudi tretja možnost, ki prepreči poškodbe kače, hkrati pa je plen hranljiv, kot svež in živ. Da glodalca pred hranjenjem sami ubijemo in ponudimo še svežega in toplega. Seveda pa je to za marsikoga nesprejemljivo," dodaja.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.