To se zgodi, če mačka ali pes jesta čebulo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Tiosulfat, ki ga vsebuje čebula, je strupen za pse in mačke.
Oglej si celoten članek

Čebula vsebuje sestavino tiosulfat, ki je strupena za mačke in pse. Zaužitje čebule pri teh živalih povzroča hemolitično anemijo, ki poškoduje rdeče krvne celice, ki krožijo po telesu vašega ljubljenčka.

Simptomi, ki jih povzroči zaužitje čebule so, zadihanost, letargija, driska, bruhanje, oralno draženje, šibkost, blede dlesni in povišan srčni utrip. Kot posledica zastrupitve se lahko pojavi tudi izguba apetita. Poškodbe rdečih krvnih celic se lahko pojavijo šele od dva do štiri dni po tem, ko je pes oziroma maček pojedel čebulo.

Foto: Shutterstock čebula Nevarna v vseh oblikah

Čebula v vseh oblikah in vseh vrst, bodisi kuhana bodisi surova, je nevarna za vaše ljubljenčke. Da pride do zastrupitve, je dovolj že povsem majhna košček čebule. Zaužitje petih gramov na kilogram pri mačkah ali 15 gramov na kilogram pri psih že povzroči klinično pomembne hematološke spremembe.

Če vaš hišni ljubljenček zaužije čebulo, takoj pokličite svojega veterinarja. Zastrupitev se lahko pozdravi, vendar je pomembno, da ob prvih zmazanih simptomih poiščete veterinarsko pomoč. Če je zastrupitev huda, lahko zahteva dolgo bolnišnično zdravljenje, v skrajnih primerih pa je potrebna tudi transfuzija krvi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:36 22. Januar 2017.

    Čudno, zjutraj ko pojem čebulo- ker mam maščka in zakrivam zadah- se mačkon nič ne buni..

  • 12:16 22. Januar 2017.

    dobre informacije za sovražnike sosedovih ljubljenčkov ki serjejo po njegovem travniku

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.