To so pri nas najbolj priljubljene pasme psov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Med pasmami močno prevladujejo nemški ovčarji in nemškim ovčarjem podobni psi. Med majhnimi kužki pa so najbolj priljubljeni maltežani ...
Oglej si celoten članek

V cenralnem registru psov, s katerim upravlja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), je bilo ob koncu leta 2016 vpisanih 225.580 psov. To dokazuje, da število registriranih psov v Sloveniji še vedno narašča.

Na dan 31. decembra 2015 jih je bilo denimo 221.289, še leto prej pa 217.142. 

Nemški ovčarji, zlati prinašalci, labradorci ...

Zanimalo nas je, kakšne pasme psov oziroma določeni pasmi podobni psi so v Sloveniji najpogostejši. Po pričakovanjih je seveda največ mešancev, in sicer 94.970.

Med pasmami močno prevladujejo nemški ovčarji in nemškim ovčarjem podobni psi. Teh je bilo konec decembra v registru kar 17.631. Gre za izjemno inteligentno in učljivo pasmo, ki jo uporabljajo tudi naši vojaki in policisti.

Foto: Profimedia Nemčki ovčar  

Nemškim ovčarjem sledijo zlati prinašalci, ki jih je po podatkih UVHVVR 7.512. Gre za priljubljene družinske pse, ki so po naravi zelo veseli in praviloma prijazni.

Foto: Žurnal24 pes, zlati prinašalec  

Za njimi so dobrovoljni labradorci, ki jih je v Sloveniji 6.938. Ti psi so zaradi svoje učljivosti in mirnega značaja pogosto tudi psi pomočniki.

Foto: Shutterstock labradorec  

Med majhnimi pasmami je največ maltežanov in njim podobnih psov, in sicer 6.727. Gre za male dolgodlake kužke z živahnim značajem, ki se zelo navežejo na svojega skrbnika.

Foto: Profimedia Maltežani  

Med Slovenci so zelo priljubljeni tudi bernski planšarski psi, ki jih je kar 4.456. Poleg lepote so poznani tudi po svoji dobrodušnosti in prijaznosti.


Foto: Profimedia Bernski planšarski pes  

Pakinčanov oziroma pekinezerjev je v Sloveniji 4.284. To so mali ljubeči kužki, ki so zelo predani svojemu skrbniku.

Foto: Instagram Pekinezer

Šicuju oziroma Shih Tzuji so tudi zelo priljubljeni, imamo jih 4.139. Ta pes ne potrebuje prav veliko gibanja, potrebuje pa veliko ljubezni in nežnosti. Najraje so kar v naročju skrbnika.

Foto: EPA Shih tzu  

Yorkshirski terier je ljubek mali kuža z močnim značajem.  V Sloveniji jih imamo 3.599.

Foto: Katja Vogrinec Fotografiranje psa  

Čudovitih zahodnovišavskih belih terierjev imamo kar 3.026. Gre za prijazne in živahne kužke, ki se radi igrajo, čez dan pa veliko tudi spijo.

  Foto: Profimedia Višavski terier

Najmanjša pasma psov na svetu, čivava, je v Sloveniji priljubljena prav tako kot drugod. Samo kratkodlakih predstavnikov te pasme imamo 2.819.

Foto: Shutterstock čivava  

Veseli in simpatičen angleški koker španjel je lovska pasma, ki pa je napogosteje kar družinski kuža. Imamo jih 2.494.

Foto: Profimedia Angleški koker španjel  

Lepih beaglov, ki skrbnika očarajo s svojim “otožnim” pogledom je v Sloveniji 2.446.

Foto: Žurnal24 Beagle

Nemški bokser je vesel, hitro učljiv in igriv kuža, imamo jih 2.420.

Foto: Žurnal24 Nemški bokser

Vse bolj priljubljeni so tudi predstavniki pasme Cavalier King Charles španjel. Najbrž zaradi svojega nežnega in ljubkega izgleda, skrbniki pa jih opisujejo kot ljubeče duše. V Sloveniji jih je 2.371.

Foto: Profimedia Cavalier king Charles španjel

Borderski ovčarji so zelo pametni psi, ki pa potrebujejo veliko gibanja. Zelo radi delajo. Imamo jih 2.136

Foto: Facebook border collie

Ameriški staffordshire terierji so pri nas kar priljubljeni, imamo jih 2.124. Njihove prednike, ki so jih v ZDA prinesli Britanci in Irci, so uporabljali za pasje boje, pa tudi za lov in kot pse čuvaje, zdaj pa so ti psi predvsme družinski psi, uporabljajo jih tudi kot terapevtske pse in službene pse. 

Foto: Profimedia American Staffordshire Terrier

Francoski bulldogi so tudi pasma, ki jo pri nas srečamo vse pogosteje, v registru jih je 1.820.

Foto: Žurnal24

Mopsi so simpatični majhni kužki, ki imajo občutljivo zdravje, vendar nadvse ljubeč značaj. Pri nas jih je 1.789.

Foto: Profimedia Pes na fotelju

 

 

Živahni in včasih kar malce hiperaktivni Jack Russell terierji so zaradi svoje igrivosti zelo priljubljeni za družinske pse. V registru jih je 1.781.

Foto: Profimedia pes, jack russell

Pri navedbah posameznih pasem sicer ne gre za vse pse z rodovnikom ampak tudi za pse, ki so podobni neki obstoječi pasmi.

Preberite še:

 - To so najbolj zveste pasme

 - To je spet najbolj priljubljena pasma psa v ZDA

Na Viziti za živali najdete številne ugledne strokovnjake s področja zdravja, nege in vzgoje živali. Postavite jim vprašanje TUKAJ. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:49 24. Januar 2017.

    Kraški ovčar je zakon.<br />Edina slovenska pasma.

  • 20:05 23. Januar 2017.

    A.Š., doma zagotovo nimate psa. Tudi kakšnih stikov z njimi zagotovo nimate. Nekatera imena zgoraj napisana, to potrjujejo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.