To storite, če vas ožge meduza

Foto: Profimedia meduza
Meduze na slovenski ali hrvaški obali niso smrtno nevarne, njihovi ožigi pa lahko kljub temu povzročijo veliko bolečin in nevšečnosti.
Oglej si celoten članek

Med starimi nasveti lahko zasledimo, da je kot prva pomoč pri ožigu meduze zelo prikladen urin, saj nekoliko ublaži opeklino. Čeprav je to res, zdravniki svetujejo drugače postopek prve pomoči.

Sledite raje tem navodilom

Mesto ožiga si najprej sperite z morsko vodo. Ta bo preprečila, da bi se iz ožigalk, ki so se prilepile na kožo, izločili še ostali toksini.

Nato s papirjem ali brisačko odstranite vse ožigalke, ki so ostale na koži. Mesto opeklin hladite z obkladki, če vas močno boli, lahko vzamete še protibolečinska sredstva.

V primeru hude reakcije, v primeru bruhanja, omotičnosti, salbosti, povišane telesne temperature, pa nemudoma obiščite zdravnika. Previdni bodite tudi, če meduze oplazijo otroka, starejšo osebo ali kroničnega bolnika.

Za vse starše Tako se nudi prva pomoč otrokom

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.