Tudi šimpanzi zaupajo prijateljem

Foto: EPA
Foto: EPA
Šimpanzi so prijateljem omogočili dostop do najljubše hrane in jim zaupali, da jo bodo delili z njimi.
Oglej si celoten članek

Komu bi vi zaupali pomembno skrivnost ali ga poklicali na pomoč? Najbrž prijatelja, ki mu zaupate. Ker je odgovor tako očiten, so se znanstveniki vprašali, od kdaj je zaupanje pogoj za trajno prijateljstvo. Raziskava o šimpanzih objavljena v Current Biology bi lahko odgovorila na vprašanje, saj tudi njihove prijateljske vezi temeljijo na zaupanju.

Pri prijateljih vrv zaupanja

Že v prejšnjih raziskavah je bilo dokazano, da imajo šimpanzi dobre prijatelje, zdaj pa je strokovjake zanimalo, ali si med seboj zaupajo.

Foto: Žurnal24 opica, simpanz Skupina strokovnjakov z Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology iz Nemčije je opazovala skupino petnajstih šimpanzov v Keniji in prepoznala med njimi primere najtesnejšega prijateljstva in primere, ko se nekateri med seboj ne marajo.

Zaupanje šimpanzov so preverili s testom, ki ga uporabljajo tudi za preverjanje zaupanja pri ljudeh. Vsaka žival, ki je sedla pred prijatelja ali ne-prijatelja, je morala izbrati vrv in jo povleči. Če so povlekli za prvo vrv, ki pomeni nezaupanje, so povlekli k sebi pladenj hrane, ki pa ni bila njihova najljubša. Če so povlekli vrv, ki pomeni zaupanje, pa je dobil prijatelj možnost, da dostopa do pladnja z najljubšo hrano. Pri tem je imel prijatelj na izbiro, ali bo hrano delil s šimpanzem, ki je povlekel vrv, ali ne.

Ugotovili so, da so šimpanzi tistim šimpanzom, ki so jih smatrali za prijatelje, pogosto popolnoma zaupali in jim omogočili dostop do najljubše hrane. To je po mnenju strokovnjakov dokaz, da ima povezava med prijateljstvom in zaupanjem tudi pri človeku starodavne evolucijske korenine.

anja.scuka@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.