Tudi te majhne ribice imajo značaj

Foto: Profimedia
Ene pogumnejše od drugih.
Oglej si celoten članek

Tudi ribe imajo kompleksno osebnost in vsak od njih se na določeno nevarnost odzove glede na značaj. Tudi za ribe velja, da so ene pogumnejše od drugih.   

Znanstveniki Središča za ekologijo in varstvo narave britanske Univerze  Exeter so preučevali populacijo tropskih slodkovodnih ribic Gupiji, ki so sicer zelo priljubljene akvarijske ribe tudi pri nas. So namreč zelo nezahtevne za vzgojo, slovijo po ogromno mladičih in ne potrebujejo velikega akvarija. 

Gupiji slovijo po izjemni živahnosti in po ogromno različnih barvnih različicah

Znanstveniki so ugotovili, da se je vsaka od teh ribic v neznanem okolju drugače odzivala na stres; ene so se želele skriti, druge pobegniti, najpogumenjše med njimi pa so pred ukrepanjem skrbno preučile položaj.  

Poskusi so bili opravljeni večkrat in vsakič se je določena skupina Gupijev odzvala na podoben način, piše v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Functional Ecology.

V naslednji fazi raziskovanj bodo biologi poskušali ugotoviti, na kakšen način je za obnašanje rib odgovorna genetika in kako na njihovo odzivanje vpliva. Tovrstne raziskave pomenijo boljše razumevanje evolucijskih strategij različnih vrst, so zapisali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.