Tudi živali imajo zavest

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ste vedeli, da so živali sposobne tudi čudenja in imajo smisel za humor? Prav prešuštniki med opicami pa dokazujejo, da se zavedajo samih sebe in ostalih - da imajo zavest.
Oglej si celoten članek

Da so živali sposobne številnih močnih čustev, vemo že dolgo. V dokumentarcih ali na Youtube smo priča posnetkom, ko opice tako žalujejo za mrtvim mladičem, da ga nosijo še dolgo s seboj. Kamere so zabeležile tudi žalovanje psov za umrlim pasjim prijateljem, pasje reševanje prijateljev, opico, ki je rešila življenje pijatelju na železniški postaji … Znanstveniki so zabeležili igranje delfinov, krokarjev in vider, ki je trajalo ure in ure.

Danes se ne sprašujemo več, ali psi in šimpanzi čutijo bolečino, veselje, jezo ali ljubosumje, piše Focus. Profesor Mark Bekoff iz Univerze v Koloradu je prepričan, da so se ta čustva razvila zato, da v skupini delujejo bolje, delujejo namreč kot nekakšno socialno lepilo. Pravi, da imajo živali tudi smisel za humor in za občudovanje nečesa ter za čudenje nad pojavi, okolico, predmeti …

Tudi prešuštniki

Živali pa niso sposobne le močnih čustev, niso le inteligentne. Sposobne so tudi zavesti, dokazale so, da se zavedajo samih sebe. Znanstvenica z World Society for the Protection od Animals Helen Proctor pravi, da so številni strokovnjaki prepričani, da obstajajo dokazi v prid temu, da imajo živali zavest. Eden med njimi je test z ogledalom, o katerem smo pisali minuli teden. V ogledalu se glede na test prepoznajo sloni, šimpanzi, bonobi, orangutani, gorile, delfini, orke in sraka.

Eden izmed dokazov za zavest vidijo pri obnašanju nekaterih opic med varanjem. Če se parita samec, ki ni alfa in samica, ki pripada alfa samcu, se dobro zavedata, da tega ne bi smela. Paritev se dogaja nekje na skrivaj in brez glasnih krikov, vse se dogaja v tišini. Oba se zavedata, da bi odkritje njune “afere” imelo velike posledice.

Poleg tega strokovnjaki z Univeze Cambridge ugotavljajo, da nevrološke podlage za zavest nimamo le ljudje. Imajo jo tudi drugi sesalci, ptice in mnoga druga bitja, tudi hobotnice. Strokovnjaki pojasnjujejo, da živali manj kompleksne možgane uporabljajo na enak način kot ljudje. Prav tako kot mi, imajo oči, da vidijo. Prav tako kot mi, imajo denimo receptorje za bolečino.

anja.scuka@zurnal24.si  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.