Umrla najbolj "žalostna žival na svetu"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Negovo zdravstveno stanje se je močno poslabšalo leta 2012 po smrti njegove partnerice, ko je padel v hudo depresijo.
Oglej si celoten članek

V živalskem vrtu v Mendozi v Argentini je umrl severni medved Arturo, ki so mu borci za pravice živali in okoljevarstveniki nadeli naziv »najbolj žalostne živali na svetu«. Smrt 31-letnega medveda je ponovno odprla razpravo o prihodnosti parkov, kjer živali živijo v ujetništvu, in njihovih življenjskih razmerah.

Negovo zdravstveno stanje se je močno poslabšalo leta 2012 po smrti njegove partnerice, ko je padel v hudo depresijo. Njegova bolezen je z leti le še napredovala, vse dokler naposled ni postal slep na eno oko, izgubil vonja zaradi obrabe nosne kosti in povsem izgubil apetita.

Arturo se je rodil leta 1985 v Coloradu, v Argentino pa so ga premestili pred 23 leti. Čeprav je bil druga generacija severnih medvedov rojenih v ujetništvu, je zaradi svojega žalostnega in trpečega videza postal simbol številnih kampanj okoljevarstvenikov proti mučenju živali in zaprtju živalskih vrtov. K ukrepanju v njegovem primeru je pred leti takratno argentinsko predsednico pozvala tudi pevka in borka za pravice živali Cher.

Komercialni nameni pred dobrobitjo živali

Kljub številnim pritiskom nevladnih organizacij in slabih življenjskih razmerah – predvsem zaradi neustrezno visokih temperatur za to vrsto sesalcev (te poleti v Mendozi presežejo 30 stopinj Celzija) in (pre)majhnega življenjskega prostora, je skupina mednarodnih veterinarjev pred nekaj leti zaustavila načrtovano premestitev v divjino. Strokovnjaki so ocenili, da bi menjava okolja lahko ogrozila medvedovo življenje.

Nevladna okoljevarstvena organizacija Greenpeace je ob njegovi smrti izpostavila, da je Arturov primer dokaz neprimernih razmer, v katerih živijo živali v argentinskih živalskih vrtovih. »Upamo, da je bil to zadnji polarni medved zaprt v živalskem vrtu v naši državi in da bo ta primer prisilili oblasti, da preverijo okoliščine drugih eksotičnih živali v ujetništvu,« je dejala predstavnica argentinskega Greenpeaca Soledad Sede. Prepričani so, da imajo neustrezne razmere tudi drugi živalski vrtovi v državi, kjer se daje prednost razkazovanju v komercialne namene pred dobrobitjo živali in ohranjanju vrste.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:52 11. Julij 2016.

    Amm...živali (z izjemo čebel) POGINEJO, ne UMREJO. <br />Samo tako, spotoma...

  • mph
    23:36 10. Julij 2016.

    Tukaj imam čisto drugačno mnenje kot pri cirkusih, ki so vsega obsojanja vredni, če vključujejo živali. ZOO-ji seveda niso narava …

  • 12:54 10. Julij 2016.

    Živalski vrtovi: pohlep človeške rase po denarju.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.