Velika selitev gepardov

Foto: EPA Gepard Foto: EPA Gepard Foto: EPA Gepard Foto: EPA Gepard Foto: EPA Gepard Foto: EPA Gepard Foto: EPA Gepard Foto: EPA Gepard
Te čudovite živali so se v Afriko preselile pred približno 100.000 leti ...
Oglej si celoten članek

Gepardi so sodeč po novi raziskavi svojo pot v Afriko začeli pred 100.000 leti, ko so se tja preselili iz Severne Amerike. Strokovnjaki iz številnih držav so v raziskavi objavljeni v Genome Biology pojasnili svoje ugotovitve, do katerih so prišli tudi z genetskimi analizami.

V Severni Ameriki pa izumrli

Gepardi so se v Afriko preselili prek Azije, prvi pa so prispeli v Afriko pred 100.000 leti. Iz Severne Amerike pa so izginili pred približno 12.000 do 10.000 leti. Zaradi njihovega potovanja v Afriko je med gepardi prisotna nizka genetska raznolikost. Zaradi majhnega števila živali so se bili prisiljeni pariti tudi s sorodniki, zato so gepardi danes še bolj ogroženi.

Gepardi se težko parijo tudi v ujetništvu, pogosto so neplodni prav samci. Spadajo med ranjljive živalske vrste, v divjini živi le okoli 6.700 živali.  

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.