Ves čas na robu preživetja

Foto: ZOO Ljubljana
Foto: ZOO Ljubljana
Opozorila ob svetovnem dnevu slonov ...
Oglej si celoten članek

"Kljub temu da gre za priljubljene in spoštovane živali v kulturah širom sveta, so tako afriški kot azijski sloni ves čas na robu preživetja," opozarjajo v ZOO Ljubljana. Ogroža jih nezakonit lov zaradi slonovine, mesa in kože, pa tudi izguba, degradacija in razdrobljenost življenjskega prostora, zaradi česar pogosteje prihaja do konfliktov s človekom.

"A zahvaljujoč posameznikom, ki prispevajo svoje znanje, čas, ljubezen, trud in sredstva, obstajajo organizacije, ki si prizadevajo za ohranitev slonov in njihovo splošno dobrobit," pravijo

Tudi sredstva za pomoč 

Preživetje slonov je torej odvisno tudi od nas. Dvanajstega avgusta po zaslugi Fundacije za reintrodukcijo slonov Tajske (Elephant Reintroduction Foundation of Thailand) obeležujemo Svetovni dan slonov, ki v svojem petem letu združuje 100 organizacij za ohranitev slonov in neštete posameznike po vsem svetu. "Milijoni sodelujočih so pokazali zaskrbljenost nad nezavidljivim položajem sivih velikanov  s podporo Svetovnemu dnevu slonov, kar dokazuje, da imajo ljudje te živali radi in želijo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi jim pomagali," pojasnjujejo.

V Živalskem vrtu Ljubljana se pridružujejo klicu in 12. avgusta 2016 s posebnim programom praznujejo Svetovni dan slonov. Ob tej priložnosti bodo začeli zbirati tudi sredstva za pomoč delovanju Mednarodne fundacije za slone (International Elephant Fundation). Njeno poslanstvo so tudi izobraževalni programi o slonih v človekovi oskrbi in v divjini, s poudarkom na upravljanju, varovanju in znanstvenih raziskavah.

Foto: ZOO Ljubljana Slon

Program ob svetovnem dnevu slonov, v petek 12. 8. 2016:

I. Izdelava XXL igrače za slonico Gango
Od 9.00 do 11.00 ure  ter od 16.00 do 18.00 ure 

II. Igrala in priboljški za slonico Gango
Ob 10.30 uri: Večje drevo z vejami za posladek.
Ob 11.30 uri: XXL igrača.
Ob 17.30 uri: Trening in predstavitev Gange.
Ob 18.00 uri: XXL igrača.

III. Največja dama Slovenije – slonica Ganga
Od 9.00 do 13.00 ter od 15.00 do 18.00 ure
Biologija slona.
Prikaz slonjega iztrebka.
Prikaz celodnevne količine vode in obroka Gange.
Prikaz velikosti in teže Gange.
Prikaz igral, ki jih uporablja Ganga.

IV. Ustvarjalnice
Od 9.00 do 13.00 ter od 15.00 do 19.00 ure
Izdelava naglavnega obroča s slonjimi uhlji.
Izdelava slonje obrazne maske.

V. Slonje igre
Od 9.00 do 13.00 ter od 15.00 do 18.00 ure
Kako deluje trobec
Slonji spomin
Sestavljanka slon
Podobnosti in razlike med sloni

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.