Vrane imajo tudi nežnejšo plat

Foto: EPA
Foto: EPA
Čeprav jih povezujemo s smrtjo in nimajo najboljšega ugleda, imajo vrane tudi svojo mehkejšo oziroma nežnejšo plat, je pokazala študija
Oglej si celoten članek

Raziskovalci v Nemčiji so ugotovili, da se vrane poskušajo priljubiti nasprotniku, se mu odkupiti po boju in to tako, da se ga dotaknejo. To storijo tudi, če gre za "popolnega neznanca".    

Vrane so že preučevali zaradi svoje inteligence in spadajo v družino ptic, imenovano korvide, ki prav tako vključujejo lešnikarice in srake. V zadnjih letih je več študij izpostavilo njihovo sposobnost za uporabo orodij in logičnega razmišljanja.

Glava na pravem mestu Novi podatki o tem, kako zelo so inteligentne   

Čeprav so lahko samotarska bitja, pogosteje živijo in potujejo v velikih jatah, kjer tvorijo dolgotrajne odnose. Ko si najdejo partnerja, največkrat z njim ostanejo vse življenje.   

V novi študiji pa so raziskovalci z Inštituta za ornitologijo Max Planck v Nemčiji želeli ugotoviti, kako se med seboj sporazumevajo vrane, ki se ne poznajo. Ekipa  je v raziskavo vključila vrane, ki živijo v Evropi. Ugotoviti so želeli, ali prihaja do razlike v stopnji nasilja med vranami, ki se ne poznajo, v primerjavi s tistimi, ki se poznajo.

Za nasilno vedenje se znajo opravičiti 

 Po poročanju revije New Scientist so bili ptiči zaprti v kletkah, kamor so jim dajali hrano. Ugotovili so, da je bilo med pticami več nasilja, ko so bile lačne, kar je marsikdaj vodilo v razdražljivost, vrane so bile agresivne. Ugotovili so, da ko so ptice dobile hrano, so se tiste nasilnejše približale "žrtvam" in se jim za svoje vedenje opravičile z dotikom. Včasih pa so "agresorji" tudi ohranjali svojo razdaljo, "žrtev" pa je poiskala bližino ptice, ki ni bila vključena v boj.

Slovenija Otroke ob osnovni šoli ogrožale vrane   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.