Zadarska sipa presenetila celo strokovnjake

Foto: Igor Lisac
Foto: Igor Lisac
Iz morja pri otoku Vir potegnili sipo rekorderko.
Oglej si celoten članek

"Tudi danes pred lokalno trgovino moški prodaja zelenjavo in ribe, tako kot vedno, svežo in po ugodnih cenah. Ampak, štirikilogramska sipa med ribami! Nikoli videno... Povedal mi je, da je največja, ki so jo ribiči do sedaj potegnili tehtala 2.80 kilograma.."

Gre za zapis, ki ga je pred dnevi na svojem Facebook profilu objavil Zadrčan Igor Lisak. Športnega ribiča je nedavni ulov tako navdušil, da je sipo fotografiral in podelil s svojimi prijatelji. Novica se je seveda razširila, novinarji Zadarskega lista pa so že ugotovili, da gre najverjetneje za največji tovrstni ulov.

xxx

Kdo je rekorderko ulovil, ostaja skrivnost, pozneje je v mestu zaokrožila novica, da so jo potegnili iz morja v okolici otoka Vir: "Otok obdaja plitvo peščeno ali blatno dno z zaplatami morskih alg, kar je idealno okolje za tega kljunatega morskega lovca," navaja spletni portal zadarski.si

Sicer bogat ulov v tem času ni nič nenavadnega, v tem obdobju se namreč sipa dvigne na površje. Sicer je dokaj plitek kanal med otokoma Vir in Pag pravi raj za te morske glavonožce, ki jih lovijo z zabodnimi stoječimi mrežami. V eno od njih se je najverjetneje ujela tudi velikanka, so pojasnili.   

"Kolikor mi je znano, je to največji do sedaj ulovljeni primerek sipe," je za Zadarski list dodal Alen Soldo, profesor na oddelku za morske študije Univerze v Splitu in pojasnil, da po do sedaj znanih raziskavah, sipa zraste do 49 centimetrov in tehta do štiri kilograme: "V znanosti se prizna le tiste primerke, ki so jih izmerili raziskovalci, teža mora biti navedena do grama natančno. Po tem, kar sem videl na fotografiji, gre za enega od največjih primerkov do sedaj."  Do sedaj znane velkanke ulovljene v Jadranske morju, so tehtale največ tri kilograme.

Najbolj priljubljena sipa v Dalmaciji je bila še isto popoldne prodana. Kot so zapisali novinarji, je kupec zanjo odštel šestdeset kun za kilogram, kar je nižja cena od tiste, ki običajno velja za tako svež ulov. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.